Skip to main content
  • 03 juli 2022
    Surveillancestaat

Sommige dieren lijken erg veel op ...

Jose van Leeuwen

Alweer meer dan een week gaan de boeren de straat op, sluiten wegen af, nemen koeien mee naar de ingang van de tweede kamer, steken balen stro in de fik en kappen bomen. Op het nieuws en aan gesprekstafels krijgen zij volop aandacht. Er is weinig weerwoord op radio en of tv. Naast de boeren staan natuurlijk ook veel anti-vaxers, met hun borden en complottheorieën.

Het verbaast mij enorm: de politie die gezellig met de actievoerders aan het kletsen zijn, motoragenten die gezellig met ze op de foto gaan en onderweg stoppen bij een terrasje om de boeren smakelijk eten te wensen. Geen enkele boer is beboet omdat hij of zij een weg blokkeerde, foto’s van hun kentekens worden niet gemaakt, want dat zou niet nodig zijn. Juist het bewandelen van een andere weg -'gesprek aangaan'- zou helpen. De politie liep nog net geen polonaise over de Bezuidenhoutseweg of schonken koffie en thee en serveerde er een Mariakoekje bij.

Op mijn vraag aan hen of dit altijd zo gaat tussen politie en actievoerders kreeg ik, hoe verbazingwekkend, te horen dat iedereen gelijk behandeld wordt. Boeren mogen demonstreren, ze blokkeren toch geen wegen, het zijn toch spontane acties en ga maar zo door.

Als activist vind ik dat iedereen mag demonstreren: er mogen ook tegengeluiden gehoord worden. Demonstraties die discriminerend zijn verdienen een tegengeluid. Maar zelf heb ik genoeg gedemonstreerd om te weten dat activisten niet gelijk behandeld worden.

Stoere agenten met of zonder knuppels bij klimaatdemonstraties, romeo’s bij woonprotesten en bemoeienissen over de manier waarop een demo moet verlopen en worden beeindigd. Laatst nog bij een demonstratie tegen de moord op de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh. Er was een tijdstip afgesproken en ook een eindtijd. Maar de politie vond dat het spelen van muziek en dansen van de dabka geen demonstratie was en wilde de demo beëindigen. Gelukkig was de organisatie mans genoeg om dit te weigeren.

Zelf ben ik regelmatig gearresteerd omdat ik tijdens open dagen van defensie de andere kant van de oorlog wilde laten zien. Alleen het stellen van vragen al was reden tot arrestatie. Of laatst toen ik vroeg of de deelnemers aan de Invictus Games gevochten hadden in Irak. Ik moest mij gelijk identificeren en de inhoud van mijn tassen laten zien.

Ook het gebruik van alcohol is een dingetje, bij demonstraties tegen de manier waarop vluchtelingen worden opgevangen, of woonprotesten, werd er streng op geacteerd. Dat is tenminste wat ik heb gezien. Ik heb zelfs gezien dat er tijdens een 1 mei demonstratie in Amsterdam een agent te paard het bierflesje van iemand (geen activist) afpakte en de inhoud over zijn hoofd gooide.

Boeren worden volgens die agenten op dezelfde manier aangepakt als andere actievoerders. Misschien eens kijken hoe het gaat op Schiphol als klimaatactivisten voor de deur gaan zitten?

Vorig jaar hebben wij met 5 mensen foto’s gemaakt bij FMO, Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden, dit i.v.m zeer kwalijke zaken rondom mensenrechtenschendingen. Er kwamen gelijk politieagenten op de fiets aan en een busje met agenten die naar ID vroegen.

Waarom? Wat was het gevaar? Een bord met tekst en foto voor een gebouw is genoeg om te vragen naar identificatie? Hoeveel boeren zijn er de voorbije week naar ID gevraagd of bekeurd?

De advocaat van Farmers Defence Force vind dat alles behoort tot demonstreren.

Maandenlang hebben klimaatactivisten een keurige wake gehouden, eerst bij het Catshuis en daarna voor de tweede kamer. Elke keer moesten zij zich voor het Catshuis identificeren. Hun identiteitsbewijzen werden aan alle kanten bestudeerd. Degene die dat weigerde moest mee naar het bureau.

De klimaatwakers mochten niet voor de deur, zij moesten aan de overkant van de tweede kamer staan. Het parkeren van de auto met alle materialen mocht niet vlak bij de plek van de wake, er mocht niet in- of uitgeladen worden. De auto moest aan de overkant staan en de ouderen moesten meerdere keren op en neer over de weg lopen. Gewoon getreiter.

Stokken moeten aan bepaalde eisen voldoen, fietspaden en wegen vrijgehouden, geen verkeer hinderen, afval meenemen, geen kwetsende teksten en alles op papier ondertekend.

Zet dit eens tegenover de in de boerenoplopen meegetroonde kist met naam van politicus, galg, de bedreigingen bij besdtuurders thuis, op de weg en op het land.

Zelfs degene die door een blokkade van de politie was gereden, kreeg de kans om de politie nog wat taartjes te geven als dank voor de goede zorgen in de cel.