Skip to main content
  • 06 maart 2023
    Surveillancestaat

Ontstaan van politie - podcast Onderstroom

Onderstroom


https://onderstroom.red/alle-afleveringen/ontstaan-van-politie/

Onderstroom gaat verder met de serie over politie! Deel 2 van deze serie heet het Ontstaan van Politie. Als je deel 1 over de politie nog niet hebt geluisterd, dan is het misschien handig om terug te gaan voordat je het vervolg luistert.

Henk is er weer bij en hij vertelt dus over hoe nieuw het instituut politie eigenlijk is. Hij stelt dat politie zoals we die kennen twee takken heeft, een civiele en een militaire tak. Daarna gaat hij in op drie tradities van voorlopers op moderne politie. Deze tradities hebben elkaar over en weer beïnvloed tot er iets bestond dat we kunnen herkennen als de politie van vandaag de dag. Deze drie tradities zijn, de metrolitan police uit Londen, de gendarmerie uit Napoleontisch Europa en de slave patrols uit de Verenigde Staten. We beschrijven deze tradities en welke elementen ervan latere politie hebben beïnvloed.

Daarna gaan we kort in op wat er voor politie was, en waarom oudere organisaties als burgerwachten, schutterijen en stadswachten anders zijn dan politie, hoewel ze in historische fictie of fantasy boeken soms wel zo worden voorgesteld.

De serie over politie gaat nog verder, dus blijf erbij! Veel plezier met deze aflevering, en tot volgende maand!