Skip to main content
  • 29 november 2010
    Surveillancestaat

Niet geschoten is altijd mis

Dennis Rodie

Regelmatig worden we geconfronteerd met korte nieuwsberichten dat er een mogelijke terroristische aanslag in de planning ligt. Nooit worden er details bijgegeven of de bron vermeld. Nooit geen indrukwekkende arrestaties of scenes waarbij de explosieven opruimingsdienst de bom in de laatste seconden onklaar weet te maken. Nooit geen kritische journalisten die aan de overheid een verklaring eisen voor zulke bangmakerij. Maar blijkbaar moet men het zekere voor het onzekere kiezen en niemand wil met de verantwoordelijkheid zitten als er nou echt een terroristische aanslag zou plaatsvinden. Stel je voor!

Dat moet ook in de hoofden van de politie in het Zweedse Göteborg een rol hebben gespeeld toen ze onlangs een ”tip” binnenkregen van een bomdreiging in het grootste overdekte winkelcentrum van Zweden.. Een paar dagen later besloot de politie om de media in te schakelen die het volk zouden waarschuwen om een terroristische aanslag in Centraal Göteborg. En dus bleven veel consumenten die zaterdag weg van de winkels. En jawel, echte arrestaties kwamen er deze keer; allemaal Zweedse buitenlanders met zware accenten die echter van geen kwaad wisten. In totaal werden 15 verdachten opgepakt, waaronder 3 mannen en een vrouw die 's morgens vroeg in hun flat op grove wijze werden afgevoerd in het bijzijn van hun kleine kinderen.

Gedurende de volgende twee dagen liet de politie ze weer snel vrij en de hele opgeblazen zaak werd meteen afgeblazen. De politie beklaagde dat één van de mannen geen verdachte was maar een eventuele tipgever en bood zijn excuses aan voor het verkeerd inlichten van hun agenten toen deze de flat binnenvielen. Deze 39-jarige pappa van vier kinderen vond het niet zo leuk en eiste een verklaring, die er nog steeds niet is gekomen. De Zweedse inlichtingendienst SÄPO houdt zijn mond stevig dicht. Zelf heeft de 39-jarige ook om een verklaring gezocht en het enige wat in de buurt kon komen was een telefoongesprek dat hij met enkele van zijn vrienden had een paar dagen voor zijn arrestatie: hoe hij vertelde dat hij zo’n hoofdpijn had, dat het voelde alsof zijn hoofd explodeerde.

En daar heb je het dan: het hele technologische controle apparaat treedt in werking bij woorden als ”exploderen”. En dat is de verklaring voor al die onbenullige nieuwsberichten om terroristische aanslagen. Die “tipgevers” zijn ambtenaren die elke dag een lijst met verdachte woorden krijgen en dan moeten besluiten om aan de alarmbel te ringen of niet. Als je dan buitenlander bent en moslim, dan kan het bijna niet mis gaan. Wel, behalve dan deze keer. En de volgende keer. En de keer erna...