Schelden doet geen zeer, slaan veel meer
Door Cecile Landman

Er is nogal wat te doen geweest over pesten op school. Kinderen van nu werden regelmatig uitgehoord over hun frustraties. Ouders vertelden hoe ze in hun verleden waren gepest en daar nog steeds last van hadden, en constateerden dat het voor kinderen een grote last is die de 'schoolcarriŤre' zwaar onder druk zet.

Er bestaan een boel Nederlandse sites over pesten. Een hulpsite voor slachtoffers van pesten, of over kinderen die kinderen pesten, over pesten op het werk, cursussen tegen pesten of hoe ermee om te gaan, etc. Bij benadering goed voor tweeŽneenhalf miljoen hits.

Een Iraakse blogger reageerde op een vergelijking tussen het proces tegen de veroordeling van notoire pester David Irving en de Deense spotprentenheibel: "Where is the line on freedom of speech, if it exists? Is it ok to threaten someone's life? In this case, if only the action is punishable, then of course the person threatened is dead."

Als ik hits probeer te verzamelen over het 'recht op pesten' krijg ik drieŽneenhalf duizend hits, die mijn zoekopdracht niet beantwoorden. Ze gaan over het 'recht op meditatie', het 'recht op medezeggenschap' en het 'recht op veiligheid'. Er is een quote van Donner: "Minister Donner van Justitie wil dat godslastering strenger kan worden aangepakt."

Dat was in 2004 en ver voor de dodelijke cartoonrellen. En lang voor de uitspraken van Hirsi Ali waarin ze het 'recht op kwetsen' opeist.

Over de hele wereld worden geiten gepest, zoals in het ruige La Barbagia, op SardiniŽ. Het lijkt werkelijk een wijd verspreid gebruik. Toch klinkt het bekende 'geitenneuker' minder diepgaand dan de Irakees die zegt: "Fuck Islam". 

Het recht op kwetsen ging plotsklaps gepaard met een quasi kruistocht voor het recht op vrije meningsuiting, maar godknetter, dat is te kort door de bocht. Het Westen zou zo bezien op het gebied van Vrije Meningsuiting iets te leren hebben aan vooral die naties waar 'de' Islam heerst met rigiditeit. Dergelijke levensstijlen zijn vrij nabij in de westerse 'biblebelts' op christelijke grondslag. En ook dichtbij is het frivole, maar strenge Vaticaan. (Altijd onbedekte sex).

Er wordt met opgevoerde brommer voorbijgegaan aan het feit dat in ons Vrije Westen het 'recht op vrije meningsuiting' helemaal geen mathematisch gegeven is.

Neem een grote Europese bondgenoot van de grootste voorvechter van de Westerse democratische vrijheden. In ItaliŽ worden journalisten EN komedianten regelmatig voor enorme geldbedragen aangeklaagd wegens 'smaad' door Berlusconi, of een van zijn naaste partners in crime. Ze mogen niet meer op de TV verschijnen. Niet meer in kranten schrijven. Een agressieve media campagne tegen hen is wel een berekenbare zekerheid. Kwaliteits journalisten en komedianten verliezen hun werk en moeten zich voor de rechter verdedigen tegen de Italiaanse mediamafia. Satirische shows worden er zonder pardon van de buis gehaald.

Europa houdt haar mond. Nederland geeft geen krimp.

Persvrijheid in het niet-Europese en niet democratisch te noemen Irak, alwaar het Westen pretendeert de 'vrijheid van meningsuiting' in te voeren, betekent in de huidige praktijken onder andere dat het Pentagon valse berichtgeving rondstrooit in de Iraakse media (en geld om de plaatsing te garanderen).

Dit gebeurt blijkbaar met zo'n grondigheid dat de Amerikaanse media nu met de brokken zit; het nieuws uit Irak - en zeker ook in Irak - is hierdoor mogelijk onbetrouwbaar en de bron voor de beschikbare informatie mogelijk afkomstig uit de 'vrije mediaprogramma"s' van het Pentagon. Onbetrouwbaarheid in berichtgeving is voor media over het hele spectrum nogal funest.

En het is strafbaar: het Pentagon mag niet de eigen Amerikaanse media en het eigen Ďpubliekí misleiden. En dus steigerde een deel van de Amerikaanse media.

Begin maart kwam de bevestiging dat het Pentagon zijn mediaprogramma's en de beÔnvloeding van Iraakse media op volle kracht zal doorzetten.

Optelsom: Veel pesten veroorzaakt veel irritatie. Veel irritatie ontplofte wel vaker door onbenullige aanleidingen in de geschiedenis. Maar pesten doet geen zeer en de cartoons waren onschuldig.

http://streamtime.org

 

2006-03-06
Artikel onder Alle thema's
-->