maandag, 24 juni 2019
Onderwerp

Meer dan 40% van het kader van de Socialistische Partij vindt de koers 'te links', als we de berichten mogen geloven. Je zou je kunnen afvragen wat ze eigenlijk in de partij te zoeken hebben, maar die vraag stel je natuurlijk niet als je een 'brede volkspartij' wilt. Het neo-liberale GroenLinks (noch groen noch links) lijkt dan beter op zijn plaats, of de aan het pluche gebakken PvdA van Timmerfrans.

Partijvoorzitter Ron Meyer, die verantwoordelijk is voor het beruchte 'Brusselmans' - filmpje, trekt het boetekleed aan en stelt zich niet verkiesbaar voor een volgende termijn. Dat allemaal vanwege het resultaat van de SP bij de Europese verkiezingen waarin de partij geen zetels wist te halen.

Nu was de opkomst onder de 50%, dus begrijp ik niet wat het probleem is van de voormalige 'actiepartij', die het moest hebben van buitenparlementaire acties. Het is duidelijk dat de SP het niet moet hebben van het stemvee dat deze nep-verkiezingen de moeite van de gang naar het stemhokje waard acht. Ik zou het als een compliment opvatten.

Op het 'regulier overleg' van het partijbestuur waren louter sippe gezichten te zien. Er moest lering worden getrokken. Maar de enige les die geleerd zou moeten worden is dat parlementarisme (=opportunisme) niet werkt als je meer wilt dan baantjes, zoals de rest.

Al eerder had de SP een van haar kroonjuwelen, de Republiek, in de uitverkoop gedaan. Hierin volgde ze de sociaal-democratie die teloor is gegaan, dus de partij had kunnen weten dat dit in teleurstelling zou eindigen.

Alles om 'de macht' (ooit gloorde het premierschap voor Jan Marijnissen, ze geloofden het echt) te veroveren. Dat is een groot misverstand waarvoor hard wordt betaald: in een kapitalistisch land wordt de macht niet langs parlementaire weg veroverd. 

De flirt met Europa van de SP, bedoeld om Brussel 'van binnenuit' te veranderen, was net zo nep als het Europa van de multinationals zelf.

De partij moet nu, na het debacle dat ze over zichzelf heeft afgeroepen, 'gered' worden. Daar is maar een recept voor: terug naar de buitenparlementaire actie waardoor de partij zo kon groeien. Laten de (kader)leden die klagen over de 'te linkse' koers hun heil elders zoeken. Met deze lui ga je sowieso het bos in. (WK)