• Misplaatst optimisme

  donderdag, 6 augustus 2020
  Inmiddels haat ik dat opgelegde optimisme van Rutte, zijn jubelend-bezwerende ‘Jongens, we doen het goed!’ Want we doen het helemaal niet goed: we zijn er collectief slecht aan toe.

  Karin Spaink
 • Redder is een spiegelwoord

  woensdag, 5 augustus 2020
  Maar vooral ook iemand die meer en meer een deeltje is geworden van het rookgordijn dat na een aanslag opgetrokken wordt.

  JoopFinland
 • Veeg er je reet maar mee af...

  zondag, 25 november 2018
  De moord op journalist Jamal Khashoggi in oktober 2018 in Istanboel, de onthoofding van de immigrante Tuti Tursilawati voor het doden van haar werkgever die haar verkrachtte, uitgehongerde kinderen door oorlogsgeweld in Jemen, het zijn allemaal misdaden waarin Saoedi-Arabië de hoofdrol speelt.

  Bas van der Plas
 • Blogs tussen 22 oktober 2018 en 15 mei 2019

  vrijdag, 17 mei 2019
  Een onelegante oplossing voorlopig maar gebrek aan tijd en menskracht nopen ons hiertoe. Onder het motto: verschijnen is belangrijker dan in een snel driedelig pak en met een fraai hoedje...
 • Zwarte Piet verdwijnt, maar intussen groeit het fascisme

  donderdag, 22 november 2018
  De verdedigers van Zwarte Piet vechten voor een verloren zaak. Dat is na het afgelopen gewelddadige weekend van Sinterklaasintochten, van vreedzame protesten tegen Zwarte Piet en van agressieve acties tegen die protesten duidelijk. Zwarte Piet verdwijnt gaandeweg, verdreven door rechtmatige antiracistische strijd. Maar de prijs die we als antiracisten voor die overwinning krijgen te betalen, zou wel eens griezelig hoog kunnen uitvallen.

  Peter Storm
 • In Frankrijk is 1792 nooit ver weg

  maandag, 19 november 2018
  'Wat we in 1792 met Louis XVI hebben gedaan kunnen we ook met Macron', verwoordde een vrouw in 'gilet jaune' op een barricade de pre-revolutionaire stemming in Frankrijk.

  WK
 • De actualiteit dringt zich op

  maandag, 27 juli 2020
  Zeker gezien de toenemende verspreiding van het corona virus deze dagen, lukt het me niet er over te zwijgen. Ook, omdat de eerdere aandacht voor de sociaaleconomische oorsprong en de verwerking daarvan uit beeld verdwijnt en overlapt dreigt te worden door speculaties en complottheorieën. Daarin kunnen de herkomst en drastische gevolgen van het virus erkend worden, maar voor de bestrijding ligt dat anders. Die is slechts een fase in een al langer lopende en vooral geplande machtsgreep door bijvoorbeeld de internationaal georganiseerde fondsen van aandeelhouders.

  Hans Boot
 • Terugtrekking VS uit INF-verdrag brengt kernoorlog stap dichterbij

  zaterdag, 17 november 2018
  Afgelopen maand kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de VS zich terugtrekken uit het INF-verdrag. Dit verdrag verbiedt de VS en Rusland de productie en ontwikkeling van op de grond gestationeerde kernwapens voor de korte- en middellange afstand (met een bereik van tussen de 500 en 5.500 kilometer). Het verdrag markeerde het einde van een gevaarlijke nucleaire confrontatie in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

  Henk van der Keur
 • Jenny Douwes

  maandag, 12 november 2018
  Gisteravond kwam op televisie de griezelfilm Jaws voorbij en ik moest daarbij aan Jenny Douwes denken.

  JoopFinland
 • Hypocriet

  zondag, 11 november 2018
  Dit is een oude tekst. Ik herhaal hem, omdat het een eeuw geleden is dat een van de verschrikkingen van de vorige eeuw officieel tot een einde kwam.

  Martin Broek