dinsdag, 28 augustus 2018
Auteur
Jose van Leeuwen

Op de radio hoorde ik het relaas van schrijver en dichter Erik Jan Harmens. Die was gestopt met drinken. Behalve over het overhouden van veel tijd had hij het over het bewustwordingsproces: al het nieuws kwam tegenwoordig bij hem binnen, alles werd nu gevoeld. En daar was hij niet altijd even blij mee. Ik vroeg mij af wat hem dan zou raken. Wat hem rechtop in zijn stoel zou brengen, wat zijn oren zou doen spitsen of zijn ogen zou doen rollen.

Ikzelf drink vrijwel niet, hoogstens een glas wijn per dag. Mijn oren en ogen zijn dus altijd in opperste staat van paraatheid. Ook toen in weer een ander radioprogramma twee politici hun boekenkeuze voor de politieke boekenkast kenbaar mochten maken en een boek van een andere politicus inruilen voor hun eigen favoriete boek.
Theo Hiddema mocht zijn keuze toelichten. Fascisme en de nieuwe vrijheid van Jacques de Kadt had bij hem een plek in de boekenkast. "Een standaardwerk", aldus Hiddema. Het houdt een les in voor eenieder die de termen, nazisme en fascisme te pas en te onpas gebruikt. Een boek met inhoud. Beter dan al die columnisten die niet meer durven te schrijven, die laf zijn en waarvan de uitgevers geen boze lezersbrieven willen ontvangen. Vroeger had je H.J. Blokker, J.A. Hofland, Jérôme Louis Heldring, John Jansen van Galen etc. Dat waren nog eens columnisten maar nu druipt de braafheid uit de kranten. Schrijft men om de morele inborst te verheffen en ga maar zo door. Aldus Hiddema.

Nu vraag ik mij af of Erik Jan Harmens oud/jong genoeg is om bovenstaande columnisten te kennen en als hij die al kent, of hij in dat programma helder genoeg was om daar iets over te kunnen vertellen. Misschien voelt E.J. Harmens wel hetzelfde als ik, voelt hij de onzin van Theo Hiddema onder zijn huid kruipen en zijn tenen krommen.
Wat nou brave columnisten, de deugmensen van tegenwoordig. Neem nou Wierd Duk van de Telegraaf of Elma Drayer van de Volkskrant en Trouw, Sylvain Ephimenco van Trouw, Theodor Holman van het Parool. Dit zijn nou echt niet de columnisten die laf zijn, die hun mond dicht houden of zich schuldig maken als deugmensen.
Kijk naar TPO, Opinez of DDS, hoe zou EJ Harmens hier over denken? Jeremy Corbyn die door vrijwel alle columnisten van de ‘kwaliteitskranten’ zwart gemaakt wordt voor zijn steun aan Palestijnen. In binnen- en buitenland wordt fake news over hem geschreven om hem te beschadigen.

Er zijn nog maar weinig columnisten in NL die opkomen voor waarheidsvinding. De ontkenning van klimaatsverandering, het zwartmaken van vluchtelingen en moslims moet hem toch ook opvallen nu hij nuchter is? Zou hij al gehoord hebben dat Hongarije sommige vluchtelingen geen eten geeft zodat zij wel terug gaan naar eigen land (oorlogssituatie)? Zou hij het programma hebben gezien over leukemie in de fabrieken in China waar de Iphone/computers worden gefabriceerd? Of gehoord hebben dat Europa Niger wil gebruiken als stop voor vluchtelingen uit Afrika? Niger, één van de armste landen ondanks de enorme uraniumvoorraden, mag vluchtelingen tegenhouden Al maanden wordt er gedemonstreerd tegen belastingverhogingen en een falende staat. Intussen werden Franse bedrijven als Orange Telekom en het uraniumbedrijf Avera juist beloond met belastingverlaging. De goudmijn is verkocht aan Chinese en Soedanese investeerders.

Hoe gaat nou zo’n ontnuchtering? Ga je gelijk weer drinken of iets anders verslavends doen als je Theo Hiddema hoort op de radio? Of probeer je beetje bij beetje het wereldnieuws tot je te laten komen en te filteren wat belangrijk is of niet? Soms zou je toch willen dat je kon genieten van heel veel alcohol en de roes die er bij hoort.

https://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/468985-de-politieke-b…

Jose van Leeuwen