zaterdag, 6 oktober 2018
Auteur
Weia Reinboud

De nieuwspagina van de NOS laat ons weten dat Shell en Unilever voor afschaffing van de dividendbelasting blijven. Nieuws?

De onderhandelingen in het kabinet over het klimaatakkoord gaan moeizaam. Nieuws?

De NRC zegt onomwonden dat VVD en CDA er onderuit willen. Nieuws? Misschien dat onomwondene een beetje. De krant meldt dat het goed gaat met de economie en het planbureau laat ons weten dat het aantal armen al jaren stijgt. Nieuws? 'Business Europa' is een lobbygroep waar ik niet dagelijks mee dineer. De NRC onthult op 20 september welke strategie tegen klimaatambities zij voorstaan. Nieuws?

Dat ze bestaan, dat is wel nieuws voor mij. Een van de geopperde dingen in het klimaatakkoord-in-de-maak is verplicht isoleren van huizen. Dat is niet gratis. Meteen klimmen er mensen in de gordijnen dat je 'de mensen' niet op kosten moet jagen, want zo breed hebben 'de mensen' het niet. Wat zouden 'de mensen' eigenlijk gestemd hebben? Als ze al gestemd hebben. In elk geval zorgen de gekozenen goed voor de rijken, zie bovenstaande nieuwsberichten, en niet voor 'de mensen'.

Google snapt niet wat ik met 'de mensen' bedoel, dus ik kon niet vinden wat ze stemden. Omdat royaal meer dan negentig procent van de gekozenen de oren naar kapitalisme laten hangen, dat wil zeggen dat ze zulke foute dingen als dividenden, rendementen en andere parasitaire economische groeisels liefst geen strobreed in de weg leggen, daardoor zorgen de gekozenen niet voor 'de mensen'. Terwijl toch al een tijdje bekend is wat er achter al dat zogenaamde nieuws zit.

Een halve eeuw geleden was ik achttien en wist ik toch al het een en ander, al had ik geen economie op school gehad en als ik het gehad had zou het wel pro-kapitalsme geweest zijn. Als er in die halve eeuw niet voortdurend geld van arm naar rijk was gestroomd, maar andersom, dan… Was er bijvoorbeeld geen migratiestroom van arme naar rijke streken. Was de wereldbevolking minder gegroeid, want bij meer welvaart dalen geboortecijfers. Het is complexer, want behalve kapitalisme is er ook nog seksisme dat van alles frustreert. Al lijken kapitalisme en seksisme best aardig op elkaar, vind je niet?

Het nieuws voor morgen zal meer van hetzelfde zijn. En waar kun je leren om achter dat nieuws te kijken?

Weia Reinboud