Blijf van mijn lijf!

#MeToo, je hoort er niet elke dag meer over. Het zou mooi zijn als dit nu eens echt een grote beweging werd, een golf die door blijft rollen, maar ik vrees dat de golf alweer een beetje wegebt. Net als Occupy jaren geleden. Ook toen leek er een revolutie op komst, geweldloos en geheel van onderop. Waar zijn al die mensen nu gebleven, al die ideeën van toen? Wie weet gaat het hierbij anders. Net als Occupy komt #MeToo van onderop, maar deze laatste beweging is niet afhankelijk van tentenkampen, deze speelt zich af in het dagelijks leven van (in potentie) miljarden vrouwen.

Rymke Wiersma

'Adje Latje' Smit

Deze keer eens een liedje, In een auto, van Joop Visser, uit 1985. Lees voor Van Thijn Smit, en U bent weer helemaal bij de tijd.

In een auto die hij om een oude radio gevonden had
Langs een van de grachten
Stond 'ie stoned als een garnaal voor een bewaakte overweg
Te overwegen of 'ie wel of niet zou wachten
Voor 'm knipperden de lichten of de wereld zou vergaan
En klonk vervaarlijk belsignaal
En de zon stond laag in z'n ogen
Maar dat zeggen ze na afloop natuurlijk allemaal
En hij dacht "dit is een grap Ze doen het allemaal voor de gein"
Maar toen werd 'ie met een klap
Gegrepen door Van Thijn

Heb je wel gehoord, ze hebben Kok gestorven

JoopFinland

Deze crisis is de onze niet!

Het kapitalisme stort zich na de grote crash van 2008 opnieuw in een wereldwijde economische en politieke crisis, die volgens het vertrouwde recept wordt afgewenteld op degenen die dit het slechts kunnen dragen. Dat leidt in Groot-Brittannië tot woede over de verslechtering van de levensstandaard en het geplande opdoeken van het nationale ziekenfonds. In de EU zijn er de protesten in Frankrijk, Duitsland en Italië tegen de aanvallen op hún levensstandaard, terwijl in Spanje een burgeroorlog dreigt waarin de staat tactieken uit de Francotijd gebruikt om te verhinderen dat Catalonië haar onafhankelijkheid krijgt.

Bas van der Plas

Na de tweede Bloedige Vrijdag in Gaza

Voor de tweede opeenvolgende vrijdag hebben Israëlische soldaten aan de grenzen van de Gazastrook Palestijnse menigten geterroriseerd met traangas en gericht geweervuur. Israël´s dappere soldaten doodden negen Palestijnse demonstranten en brachten 493 van de actievoerende Palestijnen verwondingen toe door met scherp te schieten (1). Het totaal aantal gewonden was veel hoger. Onder de doden waren een jongen van 13 jaar en een jongen van 15. (2) De verschrikkingen die het Israëlische leger aanrichtte waren vergelijkbaar met die van een week eerder. Toen joegen Israëlische troepen 18 Palestijnen de dood in en verwondden tussen de 1400 en 1500 Palestijnen.

Peter Storm

Plan-MER Pallas schiet ernstig tekort

De voorbereidingen voor de Pallasreactor in Petten - die in 2025 in bedrijf moet komen - gaan onverminderd door. Dat geldt ook voor de strijd daartegen door Stichting Laka. Deze week sturen wij onze zienswijze in voor het eerste deel van de Milieueffect Rapportage (MER), voor de herziening van het bestemmingsplan van een gebied naast de huidige Hoge Flux Reactor in het duingebied van Petten, gemeente Schagen, daar waar Pallas gebouwd moet worden.

Henk van der Keur
Inhoud syndiceren