zondag, 12 juni 2011
Auteur
JoopFinland

Het begon met de gekke koeien. Al waren die nog best gezellig. Lekker vaag ook. Of zo'n koe gek was of gewoon vrolijk hing af van hoe de mens haar gedrag interpreteerde. Zoiets als bij vissen en pijn. Ook kreeg de gekke koeien-ziekte nooit de status van een epidemie die ons tweebeners bedreigde. Die koeien waren ziek, althans volgens hen die het weten konden, maar wij bleven buiten schot zolang we die koeien niet aten of sex met ze hadden. De gekke koeien-ziekte kreeg wel een afkorting maar er is niemand die weet wat BSE betekent.

In het geval van de vogelgriep was er al veel veranderd. Die doodde mensen en zaaide paniek. Toch hield ook deze epidemie iets overzichtelijks. De slachtoffers vielen vooral in de Tropen en met thuis blijven en/of goed je handen wassen, bleef je er als Westerling voor gespaard. Ook de naam van de ziekte was nog steeds uitspreekbaar. Weliswaar minder frivool dan de gekke koeien-aandoening maar de meeste vogels mogen zich in onze sympathie verheugen. Het gebruik van de afkorting H1N1 werd nooit populair.

Bleef zelfs zo weinig populair dat 'ie ook in zwang kwam voor de volgende epidemie, die van de varkens. De varkensgriep was een caesuur. Koeien en vogeltjes, daarbij kon men zich nog wat leuks voorstellen maar met de varkens kreeg griep opeens een kwalijke geur, of zeg maar ronduit stank. Mensen gingen vragen stellen. Vragen naar de oorzaak van de epidemie en vragen naar de noodzaak van inenting tegen de griep. De vragen werden met potjeslatijn danwel helemaal niet beantwoord. Ook werden authoriteiten betrapt of halve en hele leugens. In de meeste landen draaide de dure  inentingskampanje uit op een fiasco.

Hier in Finland trouwens niet. De hype beleefde zijn hoogtepunt in januari en februari en hartje winter stonden duizenden Finnen urenlang in dertig graden vorst te wachten op hun prik. Cynici beweerden dat velen kou zullen hebben gevat en niettegenstaande hun inenting het bed zullen hebben moeten houden. Maar zelfs cynici hebben niet kunnen voorzien dat een honderdtal mensen aan de inenting tegen de varkensgriep een echte ernstige ziekte hebben overgehouden. Het gaat om de aandoening narkolepsie, oftewel slaapziekte. Extra wrang aan de slaapziekte is dat ze vooral kinderen treft.
Twee zomers na de uitbraak van de varkenshysterie worden de gevolgen ervan steeds meer zichtbaar. De betreffende kinderen vertoonden aanvankelijk alleen de symptomen die je je bij slaapziekte voorstelt: geeuwen en op de gekste tijden indutten. Boven de kleurtekening of tijdens het voetballen is dat natuurlijk niet leuk maar het is niets vergeleken bij de ellende die nu de kop opsteekt. De jonge patientjes worden zwaarmoedig of agressief of allebei. Ze gaan lijken op die gekke koeien als het ware. Omdat de gezondheidsmafia wel inentingsprogramma's bedenkt maar geen idee heeft van de uitwerking daarvan, weet niemand waar de lijdensweg van de kinderen en hun gezinnen eindigt.

Na de varkenshype hebben de gifmengers van de medicijnindustrie alle decorum laten vallen. De nieuwste epidemie lijkt rechtstreeks uit het laboratorium te komen. Er is geen moeite meer gedaan om haar in de volksmond te leggen. Ehec klinkt als een kode. Waar zijn de tijden dat je gewoon de tering kreeg, de pest of de kolere. Van die ziektes wist ook niemand de oorzaak. Maar je kon ze tenminste je vijand toewensen...

JoopFinland