Amsterdam 16 april: debat Europa in Crisis en de opkomende BRICs

 

bric316 April 2012 om 20.00 uur in CREA Café Amsterdam. Real World Economics: Europa in Crisis en de opkomende BRICs?

Terwijl het epicentrum van de wereldwijde economische crisis is verschoven naar Europa, waar de economische recessie met de dag verslechtert, hebben de BRIC-landen wereldwijde economische en financiële crisis opmerkelijk goed doorstaan. Sinds kort wenden Europese leiders zich tot de individuele BRIC-landen en smeken ze om te investeren in het Europese Fonds voor Financiële Stabiliteit (EFSF) dat bedoeld is de in schulden gestoken Zuid-Europese lidstaten te redden.

Dit is slechts een van de vele voorbeelden die speculeren dat het zwaartepunt zich aan het verschuiven is richting nieuwe economische krachten – het BRICs kwartet: China is uitgegroeid tot ’s werelds grootste exporteur en heeft enorme internationale reserves; India’s kracht ligt in de software-industrie en zakelijke dienstverlening; Rusland drijft op olie en gas en Brazilië op de export van natuurlijke hulpbronnen, landbouw en industrieproductie.

Deze Real World Economics avond is gewijd aan het begrijpen van de snel veranderende economische wereldorde en de groeitrajecten van de BRIC-landen. Hoe zijn de op export gerichte industrieën van de BRIC-landen getroffen door de wereldwijde economische crisis en hoe gaan ze hiermee om? Zal de snel groeiende middenklasse leiden tot voldoende binnenlandse vraag als de importen vanuit Europa, hun grootste handelspartner, afnemen als gevolg van de recessie?

Met Kees van der Pijl (hoogleraar Internationale Betrekkingen, Universiteit van Sussex), Henk Overbeek (hooglereaar Global Political Economy, Vrije Universiteit Amsterdam), en Uwe Becker (universitair hoofddocent Politieke Wetenschappen, Universiteit van Amsterdam). Geleid door Sol Trumbo (Real World Economics). Taal: Engels.

Locatie: CREA Theater (crea.uva.nl)

Toegangsprijs: studenten gratis, anderen € 5; geen reserveringen.

Spreektaal: Engels

Voor meer informatie, zie:

http://www.globalinfo.nl/tag/real-world-economics/

CREA: http://www.crea.uva.nl/agenda.php?agenda_id=1082

Facebook: http://www.facebook.com/groups/114545731955565/

info@globalinfo.nl