Columns

 • Blogs tussen 22 oktober 2018 en 15 mei 2019

  vrijdag, 17 mei 2019
  Een onelegante oplossing voorlopig maar gebrek aan tijd en menskracht nopen ons hiertoe. Onder het motto: verschijnen is belangrijker dan in een snel driedelig pak en met een fraai hoedje...
 • Film versus fascist

  maandag, 22 oktober 2018

  Op Netflix is vanaf tien oktober de film 22 July van Paul Greengrass te zien. Hij draait de komende tijd ook in enkele bioscopen, zoals Kino Rotterdam. De film gaat over de aanslag die Anders Breivik op 22 juli 2011 pleegde op het regeringscentrum van Oslo, maar vooral over de slachting die hij aanrichtte in een jongerenkamp op het eiland Utoya. Er vallen die dag 77 doden. Later bezwijken nog 7 jongeren aan hun verwondingen. Eerder deze zomer kwam de Noorse regisseur Erik Poppe al met een film over deze gebeurtenis, Utoya 22 juli. Hij deed dat door intens in te zoomen op de belevenis van één meisje op dat eiland. Paul Greengrass kiest voor een bredere benadering.

 • Losing the Good War

  dinsdag, 5 december 2006

  The New York Times | EditorialAfghanistan was supposed to be the good war - and the war America was
  winnin

 • Grote grutjes: Jetta Klijnsma onverkiesbaar en de PvdA een ruïne

  zondag, 16 april 2017

  Aanvankelijk twijfelde ik nog: was PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma nu naïef - waar haar oubollige taalgebruik op leek te wijzen - en maakte de VVD handig gebruik van haar sociale imago en tot handelsmerk geworden handicap om met haar als staatssecretaris van Sociale Zaken in een coalitie met de PvdA een snoeihard afbraakbeleid in de sociale zekerheid te laten uitvoeren, en doorzag zij deze list niet, of was zij carrièrebelust, bereid om haar principes omwille van de macht te verkwanselen en zelfs sadistisch?

 • Dan zet je ze toch gewoon NIET uit!

  zaterdag, 16 april 2011

  Trillend van woede lees ik het artikel Iemand moet het doen in de Volkskrant van vandaag. De journalist, Toine Heijmans, laat deporteerders aan het woord. Marechaussee, Dienst Terugkeer en Vertrek, bewakers... Heijmans geeft ze alle ruimte om in een waar charmeoffensief de rol van ‘mens’ te spelen. Ze strooien met begrippen als 'humaan', 'respectvol', 'waardig vertrek' en 'verplaatsen in de ander'. Ze geven hun werk 'een plekje'. Ze zien het als 'een uitdaging'. Ze voeren 'de wet' uit, de wet die 'wij in Nederland democratisch met elkaar hebben afgesproken'. Ze deporteren uiterst methodisch, volgens vaste regels.
   

 • Wim Kok, symbool van de teloorgang van de sociaal-democratie

  maandag, 22 oktober 2018

  Staatsman, verbinder, pragmaticus, premier van heel Nederland en polderaar waren de veel gelezen en gehoorde kwalificaties na het overlijden van Wim Kok. Allemaal waar. Maar achter al deze als loftuiting bedoelde kwalificaties gaat de rauwe realiteit schuil van een politicus die als geen ander in Nederland staat voor de teloorgang van de Partij van de Arbeid en de hele sociaal-democratie.

 • Het beltegoed van Erdal Balci

  woensdag, 17 oktober 2018

  'Onnozel', zo noemt Volkskrant-columnist Erdal Balci de gedachte dat de wereld andermaal op weg zou zijn naar het fascisme. 'Het hele fascisme-debat is tijdverlies. Het populisme van de 21e eeuw is ons ding en is uniek.' (1) En hij stelt populisme en fascisme tegenover elkaar. 'In dit systeem (populisme) leent de staat zich een ongeluk, er wordt gretig gegraaid in de staatskas en het uitzichtloze volk wordt koste wat kost bediend met wat extra brood op de plank. (...) Gratis kolen uitdelen, zorgen voor goedkope pasta, kleding weggeven, vlak voor de verkiezingen beltegoed schenken aan de allerarmsten… Dat is de werkwijze van de populist. Hij zal zich nooit buigen over de langere termijn.' De staat als pin-automaat, om Lodewijk Asscher te parafraseren (2).

 • Prins Pils, prins Vastgoed en nu prins Startup

  woensdag, 17 oktober 2018

  Prins Constantijn is een energieke man, spreekt verschillende talen en heeft rechten aan de rijksuniversiteit van Leiden gestudeerd (afstudeerrichting Burgerlijk Recht). Na zijn studie liep hij stage bij het kabinet van de commissaris -toen Hans van den Broek- van de Europese Commissie, waar hij tot 1999 werkzaam bleef. Na wat andere belangrijke posities buiten de EC, keerde de prins terug naar de Europese Cvoor Digitale Agenda.
  Pommissie als adviseur en later als adjunct-kabinetschef van eurocommissaris voor Digitalisering Neelie Kroes. Constantijn is dus geen domme man, zeer slim zou ik zeggen.

 • De noodzaak van de strijd tegen Zwarte Piet

  zondag, 14 oktober 2018

  Er zijn witte mensen die zeggen: ‘De strijd tegen Zwarte Piet is niet
  belangrijk’. Ze zeggen: ‘Heb je niks beters te doen? Ga strijden tegen
  echt racisme’. Ze zeggen: ‘Waarom maak je je niet druk om… [vul maar
  in]’. Dat dus. Dat zeggen veel witte mensen. Witte zogenaamd linkse
  mensen, om precies te zijn.

  Tegen hen zeg ik: wie denken jullie wel dat jullie zijn om te bepalen
  dat de strijd tegen Zwarte Piet onbelangrijk is? Dat mensen maar beter
  wat anders kunnen gaan doen? Komen jullie kinderen huilend thuis omdat
  ze op school weer voor Zwarte Piet zijn uitgescholden? Moeten jullie je
  kinderen uitleggen dat dat racisme is, en niet ‘gewoon’ pesten en
  plagen? Wanneer dringt het tot jullie botte koppen door dat jullie het