De politiek als schijnvertoning

Ergernissen zijn geen leermeester. Ooit kreeg ik het moederlijke advies: niet oppotten, niet wegslikken, maar uitspugen. Bij deze dan. Een kleintje om te beginnen: de jaarlijkse zelfgenoegzaamheid op het 'feest van de democratie', babbelen in pak of met hoed en brabbelen op een te grote stoel. Negeren kan, maar ja, ik lees nog steeds 's morgens een krant en ook die pakt uit met platte praal over de das van Wilders. Deze keer geen traan van de koningin, zat er niet meer in.

Hans Boot

Gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist is geen humaan alternatief

Eind mei 2014 liet staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, verantwoordelijk voor het migratiebeleid, per brief aan de Tweede Kamer weten dat hij van plan is een speciale detentielocatie voor gezinnen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) te openen. Deze nieuwe gevangenis moet begin 2015 gereed zijn en is gepland op het terrein van Kamp Zeist in Soesterberg. Kamp Zeist herbergt op het moment al zowel een regulier detentiecentrum als een, voorlopig tijdelijk, asielzoekerscentrum.

AAGU

Klantenservice OV-chipkaart

Vanwege een kapotte auto zit ik in een bus. Die bus op zijn beurt zit zo vol als een ei. De lijn is populair bij studenten, en van studenten zijn er veel. Ik moet er net een halte eerder uit dan zij, en werk me noodgedwongen met wat ellebogen richting deur met in- en uitcheckpaal. Ik heb alleen maar oog voor die deur, gericht op ontsnapping, en vergeet heel die paal.

Zulke dingen worden bestraft. Ik weet niet wat het moet kosten om in een bus vergeetachtig te zijn, maar het is in elk geval duurder dan eerlijk. Direct onderneem ik actie om dat onrecht te voorkomen of herstellen. Klantenservice OV-chipkaart, 0900-0980, vijftig cent per gesprek. Ik zet het nummer er maar bij hier, op hun site is het behoorlijk goed verstopt.

Mark Verver

Gaat de FNV de zorg redden?

Als het aan de regering ligt wordt het zorgstelsel in Nederland voor een groot deel afgebroken. Door meer dan drie miljard te bezuinigen vallen er tienduizenden ontslagen in de zorg en wordt het aantal plaatsen in tehuizen tot een kwart teruggebracht (van 800.000 naar 200.000) terwijl het aantal zorgbehoevenden alleen maar toe zal nemen. Er zijn nu al 25.000 banen in de zorg verdwenen en volgens de overheid verliezen nog eens minstens 48.000 mensen hun baan en waarschijnlijk zullen dit er nog veel meer zijn. De FNV gaat onder de leuze ‘Red de zorg’ campagne voeren om deze ontwikkeling te keren.

De ontzorgingsplannen van het kabinet

Willem Bos

'Ouwerwets' wapengekletter

De woorden waarin westerse politici de toestand in de wereld duiden worden steeds radicaler. Sommige politici slaan ronduit oorlogszuchtige taal uit. Zeker als het gaat om de situatie in de Oekraïne en het optreden van en tegen Rusland. De hoogste baas van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, heeft het initiatief genomen in het voorbereiden van militaire actie. Hij wil een ultrasnelle interventiemacht opzetten om gewapend te kunnen optreden. Daarmee komt het daadwerkelijk verzeild raken in oorlogshandelingen eng dichterbij.
 
Mars

Rob Lubbersen
Inhoud syndiceren