Naomi Klein: Niet koolstof maar het kapitalisme is het probleem

Na ‘No Logo’ en ‘De shock doctrine’, heeft de Canadese schrijfster en activiste Naomi Klein weer een fantastisch boek geschreven: ‘This changes everything, Capitalism vs the climat’, in het Nederlands vreemd genoeg vertaald als ‘No Time, verander nu, voor het klimaat alles verandert’.
Klein zelf vat de boodschap van haar boek als volgt samen: ‘De werkelijke ongemakkelijke waarheid is dat het niet over koolstof gaat maar over het kapitalisme. De werkelijke ongemakkelijke waarheid is dat we deze existentiële crisis aan kunnen grijpen om ons falende economische systeem te veranderen en te vervangen door iets radicaal beters.’

Willem Bos

Cynisme vs cynisme

Dagelijks volg ik al maandenlang het treurige nieuws over Syrië en Irak via media waarvan ik hoop dat ze een enigszins helder en genuanceerd beeld weten te schetsen van de krankzinnige oorlog die daar woedt. Door het nieuws bij bijvoorbeeld Al Jazeera te leggen naast dat van de The New York Times. Je wordt er niet vrolijk van. Het nieuws over de miljoenen vluchtelingen, de duizenden doden, het religieuze geweld, het maakt me knap cynisch.

Hans de Bruin

Het kookboek van Martin Sommer

Ik lees al jaren de bijdragen van Martin Sommer in de Volkskrant. Er zit iets van voyeurisme in mijn belangstelling want wij waren jaargenoten aan het Historisch Seminarium van de UvA. In de werkcolleges werden wij door de docenten wel eens verwisseld en wanneer ik nu naar zijn portretje in de krant kijk, zie ik nog steeds een look-a-like.
Martin was een bedeesde jongen. Het verraste me enkele jaren geleden dan ook danig dat hij getrouwd bleek met Louise. Louise stamt ook uit de late jaren zeventig, uit de Amsterdamse historische school. Voor Louise was in die tijd niets te gek, te droog, te nat, te koud of te warm. Ik was een beetje bang voor haar. Martin dus niet....

JoopFinland

Hetzelfde racisme: Zwarte Piet moet blijven, vluchtelingen moeten weg

In de loop van de Zwarte Piet discussie heb ik het vaak gehoord uit kringen van medestanders tegen het 'asiel'beleid: maak je beter druk om vluchtelingen. Echter, Zwarte Piet is een uitingsvorm van hetzelfde racisme en nationalisme als hetgeen dat vluchtelingen aan de grens probeert tegen te houden en op straat schopt, dat om minder Marokkanen roept en dat smerissen de straat opstuurt om racistische controles te houden.

Rotterdam, afgelopen week: Leefbaar Rotterdam hing overal pluche Zwarte Pieten op met de tekst: “Wij willen blijven”.
(http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/zwarte_pietjes_ver...)

Joke Kaviaar

Solidariteit met Kobani! Steun het Koerdische verzet!

Op de solidariteitsbijeenkomst met Kobani in Amsterdam op 16 oktober werd door Grenzeloos, de Internationale Socialisten, Doorbraak en ReInform onderstaande solidariteitsverklaring gepresenteerd. We vragen iedereen om deze oproep te ondertekenen en verder te verspreiden. Ondertekenen kan via een e-mail naar redactie@grenzeloos.org. We roepen ook op tot financiële steun aan het verzet in Kobani en van de Koerdische beweging. Donaties kunnen worden overgemaakt naar bankrekening NL25 INGB 0005 5716 38, t.n.v. Grenzeloos, o.v.v. “Kobani”.

Solidariteit met Kobani!
Inhoud syndiceren