Atoomwapens

Ik ben heel erg tegen atoomwapens. Dat is iedereen. En toch zijn die dingen er. En omdat ze er zijn, moeten we ze in toom houden. Alsof het wilde beesten zijn, die, als we ze loslaten, iedereen zullen verscheuren. Verstandige mensen doen dat. Die zorgen ervoor dat ze goed gekooid in een of andere zoo of wildpark kunnen rondlopen. Doodschieten mogen we ze niet meer want dat zou de dierenbescherming niet goedvinden, en er zijn anyway al teveel diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn, zoals chemische wapens. Maar er zijn ook mensen, die aligators en panters in hun huurhuizen op driehoog achter houden. Dat soort mensen zijn onverstandige mensen.

Bender

Van de olifant en de duif

Wat is er aan de hand met Kim Jung Un? De eens zo voorspelbaar onvoorspelbare Kim is veranderd van een olifant in de breekbare politieke porseleinkast in een tamme vredesduif. Eerst wist je met hem waar je aan toe was; de met hel en verdoemenis dreigende Kim werd met fluwelen handschoenen aangepakt (je weet immers maar nooit waar deze broeder nummer 1 toe in staat is) en wist steeds met politieke en strategische winst weg te komen. Noord-Korea mag nu zelfs bijgeschreven worden in het rijtje atoommachten. Bedankt China! En dan nu deze draai van 180 graden.  Als je echter even verder kijkt, is het glashelder.

Pietje Rebel

De kikker gekust

Na de verkiezing van Donald Trump is er veel over de opkomst van alt-right gesproken. VPRO’s Tegenlicht deed dat zondagavond ook, met de documentaire ‘Trump, trollen & Thierry’. Hun aankeiler: “Online vindt een ware cultuuroorlog plaats. [We zien] een luidruchtige groep, veelal jonge mannen, die zich tegen het establishment keert. In hun ogen zijn dat de gevestigde media en progressieve politici.

Karin Spaink

Militaire en veiligheidsindustrie profiteert van anti-migratiedeals met autoritaire regimes

Met zijn beleid van vooruitgeschoven grenzen ondermijnt de Europese Unie zijn eigen inzet voor mensenrechten, democratie, vrijheid en menselijke waardigheid, aldus een nieuw rapport van Stop Wapenhandel en het Transnational Institute (TNI). De samenwerking van de EU met derde landen om migranten tegen te houden versterkt autoritaire regimes, onttrekt geld aan ontwikkeling en schaadt mensenrechten, terwijl beveiligings- en wapenbedrijven profiteren. Het is zorgelijk dat de Nederlandse regering zegt een voortrekkersrol in dit beleid te willen spelen. Het rapport, Expanding the Fortress, onderzoekt de snelle opkomst van vooruitgeschoven grensbewaking , die begon in 1992 en versneld werd in 2015.

Stop Wapenhandel Transnational Institute

De eindtijden van Baudet

Enige tijd geleden twitterde Thierry Baudet een passage uit de semi-autobiografische roman Gilles van de Franse schrijver Pierre Drieu La Rochelle; 'Wát een kunstwerk, wát een monument!'. Dat Baudet zo te koop loopt met zijn bewondering voor Drieu la Rochelle is niet zonder betekenis. Niet alleen omdat Drieu la Rochelle een rabiaat antisemiet, fascist en collaborateur was die in 1945 zelfmoord pleegde om aan berechting te ontkomen, maar ook omdat dit niet de eerste keer was dat hij deze roman aanhaalde.

Alex de Jong
Inhoud syndiceren