Dekolonisatie, ook binnen radicaal links

Onlangs, tijdens de anarchistische Pinkster Landdagen (PL) in Appelscha, vond een workshop plaats onder de noemer ‘Dekolonisatie van het anarchisme’ door twee mensen van de University of Colour (UoC). Deze groep was zeer actief tijdens de Maagdenhuisbezetting in 2015 en is daarna onverminderd doorgegaan onder het motto: No democratization without decolonization! Our aim is to decolonize and diversify the university. (zie: hier en hier)

Mirna Wabi-Sabi, University of Color (inleiding en vertaling Rymke Wiersma)

Fijne frisse jongens

Heb je honderden extreemrechtse mannen die in gevechtskleding in je stad rondbanjeren omdat ze het land ‘willen terugveroveren’, terwijl ze zichzelf bewapend hebben met semiautomatische geweren en nazivlaggen, en luidkeels ‘Soil and blood! Soil and blood!’ scanderen – ja, dan mag je toch gerust spreken van de coming-out van de neonazi’s.

Karin Spaink

Zee die moe is

Het is vakantietijd. Tijd om eens een gat te slaan in het rijtje boeken dat er staat om gelezen te worden. Tijdens een week kamperen in Berg en Dal las ik Haaienkoorts, geschreven door Morten A. Strøksnes Het gaat over de wonderlijke en soms gruwelijke wereld die men in 17e eeuw van de zee maakte – waarin de dieren menselijke karakters werden toegeschreven – en over de kleur van het water van de zeeën van nu. De groenlandse haai (die wel 400 jaar oud kan worden) speelt een rol op de achtergrond en leeft in de diepte.

Martin Broek

Afrekenen met die vrijhandelsverdragen

Na een taaie, lange strijd tegen CETA treedt op 21 september een uitgeklede versie van dit handels- en investeringsverdrag voorlopig in werking. Dat is vanuit democratisch oogpunt zeer ongewenst, want het creëert al feiten terwijl de parlementen zich nog moeten uitspreken. De tegenstanders maken zich nu op voor campagnes om de ratificatie door de parlementen van de EU-lidstaten te voorkomen. Maar ook om actie te voeren tegen andere handelsverdragen, zoals JEFTA (EU-Japan) en EU-Mercosur, het dienstenakkoord TiSA en de wereldhandelsorganisatie WTO.

Taco van Dommels

Waarschuwing: oranje weer

Shit! Gisteravond even niet goed opgelet en onnadenkend het nieuws aangezet voor wat afleiding. Maar: geen saaie opening met een of ander topoverleg zoals gewoonlijk. Of met beelden van oorlog of een kabinetscrisis. Nee, het beeld was meteen helemaal oranje. Als bij een weerswaarschuwing, één oranje-zee. Een waarschuwing voor onbehouwen nationalisme in deze komkommertijd.

Petra de Bal
Inhoud syndiceren