4U 9525

Wij houden erg van duiten in een zakje. Dus doen wij er vandaag ook maar een in. In dat van de crash van het Germanwings-toestel in de Franse Alpen. Nee, niks over de gierende gang waarmee het Franse OM met de oplossing voor de ramp kwam opdraven. Binnen twee dagen! Na alleen maar het oor te luisteren te hebben gelegd bij de doos met cockpitgesprekken. Da's effe wat anders dan de MH17. Niks onderste steen. De co-piloot was een gozer met een diep depressief verleden, die ooit zelfs een tijdje had doorgebracht in een halvegarenkliniek. Dus die moest het hebben gedaan. Een lone nut. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Dit bericht is eerder verschenen in Kleintje Muurkrant actueel

Syriza en het reëel bestaande kapitalisme

Soms gebeuren er nog wel eens dingen die je hart sneller laten kloppen, het adrenalinegehalte doen stijgen en de blik op de toekomst verlichten... Dat was bij mij het geval rond de Occupy-bewegingen, rond de opkomst van Syriza in Griekenland en Podemos in Spanje. Dan krijg je toch weer hoop dat het allemaal niet voor niets was, dat de fakkel wordt doorgegeven, dat de strijd nog lang niet ten einde is. Je nipt uit solidariteit en als heildronk aan een glaasje Metaxa of trekt een flesje Rioja open en weet dat het leven nog zo slecht niet is. Gespannen volg je al het nieuws uit de Zuid-Europese regionen, wat met een keuze aan ruim 220 televisiekanalen niet heel moeilijk is. En ook is er natuurlijk nog het Internet.

Bas van der Plas

Libië verdient echte wapenbeheersing

Libië kent een "conflict zonder zichtbaar einde en zonder duidelijke dominante militaire partij", aldus het Panel van Deskundigen in haar laatste jaarrapport over 2014. In de nasleep van de door de NAVO gesteunde oorlog floreerden de milities en wapens werden makkelijk beschikbaar vanuit de Libische arsenalen of door inkoop van buiten. In 2014 werden bijna drieduizend mensen gedood en vierhonderdduizend verloren huis-en-haard en dat op een bevolking van zes miljoen.

Martin Broek

Het nieuws in een notendop

Natuurlijk is er genoeg te schrijven over de criminelen binnen de VVD maar laat ik dat in verband met de verkiezingen van vandaag maar achterwege laten. Straks krijg ik Edith Schippers nog achter mij aan, dan zou ik achter het beschadigen van de partij zitten en onderdeel zijn van een complot. De laatste weken is er genoeg in de media geweest om op zijn minst gefronste wenkbrauwen te veroorzaken. Nieuws dat vrij nonchalant in de krant geschreven staat of via Tegenlicht/Zembla of andere bronnen binnenkomt.

José van Leeuwen

Heult mee met de Partij voor de Vijandigheid (PVV)!

Het is verkiezingstijd! Hoezee! Stemmen we allemaal even mee? Of nee, toch maar niet. VVD, PVV, PvdA, CDA... het maakt toch geen verfspat uit wie er aan de macht komt. Het hobbelt allemaal achter de grote leider Wilders aan om kiezers te trekken. Eens even zien wie het wedstrijdje haatzaaien kan winnen en er nog mee kan wegkomen ook. De bekladdingen bij de Partij voor de Vijandigheid hadden net zo goed bij de Volkspartij voor Vraatzucht en Dictatuur kunnen plaatsvinden, bij hun coalitiepartner Partij van de Arbeidsdwang of bij het Christelijk Dictatoriale Afromen. Uiteindelijk allemaal van hetzelfde laken een pak. “Eigen volk eerst” zegt niemand, maar het wordt wel bedoeld.

Joke Kaviaar
Inhoud syndiceren