Cynisme, optimisme en strijdbaarheid

Het valt niet mee om niet cynisch te worden: Donald Trump president van de VS, Wilders aan top in de peilingen, de kans dat de stijging van de temperatuur op aarde onder de cruciale waarde van twee graden blijft bijna nihil, duizenden verdronken vluchtelingen op de Middellandse Zee en degene die de overkant haalden, liggen te sterven van de kou en honger op Griekse eilanden, terwijl de politici die er eerst voor gezorgd hebben dat Griekenland aan de bedelstaf kwam nu zonder blikken of blozen beweren dat het aan de Grieken is om die vluchtelingen op te vangen. De ongelijkheid in de wereld is inmiddels zo monsterlijk dat acht mannen evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking.

Willem Bos

De president en de moordenaars

De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is een primeur. Niet in het minst vanwege de manier waarop zijn presidentschap de verstrengeling van politieke en economische macht zal belichamen. Trump heeft toegezegd het beheer van zijn bedrijven over te dragen aan zijn twee zoons – maar dat zal nog altijd betekenen dat zijn beleid directe gevolgen zal hebben voor zijn vermogen. Trump zal allicht in de verleiding komen bijvoorbeeld het handelsbeleid van de VS af te laten hangen van de gevolgen ervan voor zijn aandelen.

Alex de Jong

L'Odyssee – ode aan oceaan

Een avonturier was hij. Eén van de laatste ontdekkingreizigers. Verkenner van de zeeën. Uitvinder. Filmmaker. Iemand met de eigenschappen van een Columbus, een Livingstone, een Madame Curie en een Spielberg. En hij was ook nog zakenman, vader en echtgenoot. Hoewel dat laatste niet altijd even fanatiek. We hebben het over Jacques-Yves Cousteau. In de zestger en zeventiger jaren van de vorige eeuw bevoer hij met zijn schip de Calypso de wereldzeeën en deed daar in bioscopen en op tv gepassioneerd verslag van.

Rob Lubbersen

Blije flexwerker of toch niet?

Bij de monitor van afgelopen zondag hadden ze het over flexwerkers. Flexwerkers van jong tot oud, man of vrouw die een baan hadden als flexwerker. Mensen bij PostNL die een paar uur een bijbaantje hadden maar daarnaast een werkende partner. Een jonge vrouw die een wiskunde studie nodig leek te hebben om al haar baantjes in kaart te brengen en te berekenen of zij wel genoeg had voor haar vaste lasten.

Jose van Leeuwen

Vrij verkeer?

Humor hebben ze soms wel bij de Europese Unie. Laatst lag de vraag op tafel wat te doen met terugkerende foreign fighters als die er bij de grens uitgepikt worden. Het computersysteem dat in zo'n geval een rood vlaggetje laat verschijnen, kent nu maar twee smaken: iemand door laten reizen, maar dan wel met een observatieteam van de politie erachteraan, of iemand oppakken. Maar ja, daar heb je dan wel weer een arrestatiebevel voor nodig. En dat is niet altijd voorhanden. Daarom werd de optie verkend om zo'n type dan maar een tijdje preventief op te sluiten, zodat in de tussentijd rustig bedacht kan worden wat te doen. Maar, zo staat droogjes in het verslag, dat zou wel eens een probleem kunnen opleveren qua fundamentele mensenrechten.

Ronald van Haasteren
Inhoud syndiceren