Bij de foto

Het plaatje doet er drie uur over om ons te bereiken. Maar ons geduld wordt beloond. Drie professoren, stuk voor stuk gelauwerd met een Nobel-prijs, leggen ons uit wat we zien. De jongste neemt het saaiste deel voor zijn rekening: dat over de reis die de foto heeft afgelegd. Zijn buurman is al wat meer op jaren en ontfermt zich in moeizaam engels over de geschiedenis van de kamera die ons van het beeld voorziet.

JoopFinland

Geitenwollensokkenliberalen

VVD-ers. U kent de soort wel. Mannen van de wereld, die zich geen knollen voor citroenen laten verkopen. Die een realistische blik op de wereld hebben, zeker als het gaat om internationale betrekkingen. Die honend doen over linkse idealisten met hun malle dromen over een betere wereld. Die met een serieuze blik Iran nog eenmaal de wacht aanzeggen en vervolgens een haarscherpe analyse ten beste geven van de nieuwste strategische keuzen van de Verenigde Staten. Inderdaad, type Hans van Baalen.

Ronald van Haasteren

Wil de 'echte' vluchteling nu opstaan?

Het lijkt zo mooi. Fort Europa gaat vluchtelingen binnenlaten. Merkel in de rol van koningin der  barmhartigheid. Maar grenzen gaan open en ook weer dicht en dan ook gelijk potdicht. De toelating van een groep vluchtelingen is altijd ruilhandel voor harder beleid.

Het gebeurde met het 'generaal pardon', het gebeurde met het 'kinderpardon'. We zien het vriendelijk gezicht van medelijden. Er moet even worden gedaan of het drama van een kind het beleid ten goede zal veranderen. Omdat er een antwoord op gegeven moet worden op het moment dat veel mensen ineens 'vluchtelingen welkom' gaan roepen na jaren van 'vluchtelingen weg'. Maar wie zijn eigenlijk die vluchtelingen?

Joke Kaviaar

De Euromarsen naar Brussel. Internationale samenwerking moet meer dan ooit op de agenda

Uit vier hoeken van Europa worden Euromarsen van sociale bewegingen en vakbondsgroepen naar Brussel gehouden om op 15 october de Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden te omsingelen.
 Vanuit Gibraltar in Spanje, vanuit Londen, uit Athene in Griekenland en vanuit Berlijn in Duitsland willen de actievoerders met deze marsen een debatruimte en een dialoog creeeren tussen de Europese volkeren om dan samen de contouren van een andere Europese Unie naar Brussel te brengen, open tegenover de wereld en gemaakt op basis van solidariteit.
Zie voor een verklaring van de actievoerders: http://www.andereuropa.org/manifest-van-de-euromarsen-2015/

Piet van der Lende

NIETS NIEUWS

Laat ik eens niets nieuws zeggen.
Wie voor wapenhandel is, is voor vluchtelingenstromen.
Wie voor productie van wapens is, is voor productie van vluchtelingenstromen.
Wie voor kapitalisme is, is voor gelukszoeken.
Wie voor vrijhandel is, is voor vrij verkeer van mensen.
Wie voor concurrentie is, is voor immigratie om economische redenen.
Wie voor investeren in wapens is, is voor vernieling.
Wie voor kapitalisme is, is voor klimaataantasting.
Enzovoort.
 
De redeneringen kunnen ook omgekeerd worden.
Wie tegen immigratie om economische redenen is, moet ook tegen vrijheid zijn.
Wie tegen vluchtelingenstromen is, moet ook tegen wapenhandel en wapenfabricage zijn.

Weia Reinboud
Inhoud syndiceren