Van Amsterdam tot Johannesburg: trotskisten timmeren aan de weg

Je hoort er niet veel over. De meeste mensen weten niet eens waar het voor staat. Wat is dat nou? Trotskist. Maar zo nu en dan kom je er toch eentje tegen. Of iets dat met trotskisme te maken heeft. Zo is begin maart 2015 in Amsterdam een boek ten doop gehouden dat gáát over het trotskisme. Over het trotskisme in Nederland van 1938 tot heden. En zo stond er onlangs in De Groene Amsterdammer een artikel over de mijnwerkersstrijd in Zuid Afrika, waarin zowaar een trotskiste een opzienbare rol speelt. Waar hebben we het over?

Rob Lubbersen

De vak- en andere bewegingen

De Canadese journaliste en activiste Naomi Klein, schrijfster van onder andere de bestsellers: ‘No Logo’, ’De shock doctrine’ en ’This changes everyting, capitalisme vs the climate’ (in het Nederlands vreemd genoeg vertaald als ‘No time verander nu, voor het klimaat alles verandert’) is een van de boegbeelden van de andersglobaliseringsbeweging. In een speech voor een vakbond in Canada sprak ze over de verhouding tussen de vakbeweging en andere, ‘nieuwe’, sociale bewegingen.

Willem Bos

Horizontale solidariteit

In 1891 besloot de Socialistische Internationale om voortaan op 1 mei de Dag van de Arbeid te vieren. De datum werd gekozen ter herinnering aan de Haymarket protesten op 4 mei vijf jaar eerder in Chicago. Daar was een protest om de acht-urige werkdag te eisen geëindigd in geweld dat tot doden en gewonden leidden, onder wie zeven politie-agenten en vier demonstranten.

Alex de Jong

Imploderende binnensteden

Afgelopen week liep ik door de Breestraat in Leiden, op zoek naar een boekhandel. Naar één van de spaarzame boekhandels die nog weten te overleven. Op mijn wandeling door de Breestraat, die toch ooit wel een belangrijke winkelstraat was, viel me ineens op hoe absurd veel kapperszaken er zaten. En restaurants. Bij benadering schat ik dat in die zo’n 750 meter lange straat pakweg eenderde van de winkels nu kapperszaken zijn, nog eenderde restaurants en snackbars en dan nog wat overige panden zoals het stadhuis en de Stadsgehoorzaal en ook veel leegstaande panden. En oh ja een V&D. Maar hoe lang duurt dat nog?

Hans de Bruin

Aspekten van Aspekt

Om uitgever te worden ging je vroeger naar school. In Amsterdam had je er eentje waar ik nog eens een zaterdagochtend doorgebracht heb, op een kennismakingscollege. Mijn medestudenten waren allemaal mannen, de docenten ook. Misschien was dat de reden waarom ik van de opleiding afzag. Maar het kan ook zijn dat de sfeer een beetje teveel naar geld rook. Uitgeven kost namelijk een lieve duit.

JoopFinland
Inhoud syndiceren