Wachten op God

Ook Wikipedia, de encyclopedie van de digitale mens, weet niet of je Godot, in het toneelstuk Wachten op Godot, kunt lezen als God. Immers, de schrijver van het stuk, Samuel Beckett, was weliswaar een Engelsman, maar hij schreef Wachten op Godot eerst in het Frans. En God is voor de Franstaligen Dieu.
Ik weet niet of Wachten op Godot nog veel opgevoerd wordt, maar ik vind de wereld van vandaag veel weg hebben van die in het stuk. De tijd vergaat, overmorgen zijn we weer ietsje meer van de dag van gister vergeten. En we wachten op iets. Of op iemand. We noemen het of hem of haar God of De Verlosser, of De Verlichting.

Joop Finland

Sterke mannen

Interessant om te zien hoe alom het verlangen naar een sterke man, die even snel orde op zaken stelt, de kop opsteekt. Na een snelle blik op de wereld zou je eerder geneigd zijn te denken dat testosteron nu juist een van de onderliggende problemen is in de diverse geweldsexplosies. Maar nee. Nog interessanter is het om te zien dat juist in kringen die zich volgens eigen zeggen hard maken voor de waarden van de Verlichting, het verlangen naar de harde mannelijke hand enigszins hysterische trekken begint aan te nemen.

Ronald van Haasteren

De oorlog tegen migranten: horen, zien en zwijgen?

Ruim twee maanden na de actieweek in Brussel ter afsluiting van de March 4 Freedom is de noodzaak voor verzet tegen het moorddadige apartheidssysteem van de Europese migratiepolitiek groter dan ooit. Duizenden mensen demonstreerden de laatste tijd in steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam.
 
Of nee, toch niet. Dat was voor de Palestijnen die massaal worden platgebombardeerd door de Staat Israel. Ook heel erg, en het verzet is terecht. Maar hoe zit het dan met die andere oorlog? Die tegen de migranten wereldwijd? Waar blijven de duizenden mensen die de straat op komen voor de doden in de Middellandse zee? Hier in Neederland zie ik ze in elk geval niet.

Joke Kaviaar, 26 augustus 2014

Hufterig schaken

Verhaaltje: Hamas vuurt een raket af, Israël vuurt als antwoord een raket af, zodat Hamas een raket stuurt.
Ander verhaaltje: Israël vuurt een raket af, Hamas vuurt als antwoord een raket af, zodat Israël een raket stuurt.
Zie je het verschil?
Of dit, zegt de ene kant: als jullie ophouden met vechten dan gaan we direct mee in een wapenstilstand. Waarop de tegenpartij zegt: als jullie ophouden met vechten dan gaan we direct mee in een wapenstilstand.
Zie je het verschil?
 

Weia Reinboud

Het complot als excuus

Als je zelf veel op internet zit, zoals dat heet, en je zorgen maakt over politieke en economische problemen, valt al snel op hoeveel mensen aanhanger zijn van de meest gestoorde complottheorieën. Dat is natuurlijk altijd al een leuke hobby voor veel mensen geweest, maar de komst van internet lijkt de doos van Pandora wagenwijd opgengegooid te hebben. Je kunt je schouders er over ophalen, en zelf heb ik dat ook gedaan (ieder z'n heug enzo). Maar de vraag is of we ons die luxe wel kunnen veroorloven. De schade die erdoor voortgebracht wordt, kan immers groot zijn.

Kees Stad
Inhoud syndiceren