Turkse repressie met onze wapenonderdelen

Met deze column maak ik de tien jaar vol. De eerste ging over de aanschaf van de JSF. Ik schreef hem vanuit een piepklein kantoor dat deze week nog opdook in de Volkskrant in een column van Margriet Oostveen (24 juni 2016). Oostveen legt zeer duidelijk bloot hoe het militair industrieel complex uit de wind denkt te blijven: kritische journalisten uitsluiten, woorden als 'oorlog' niet gebruiken en mooie wensen naar de toekomst gebruiken als PR. Rond wapenbeurs MAST was dit beleid onprofessioneel, bleek toen Oostveen even doorbeet.

Martin Broek

Bezetting, apartheid, onderdrukking en etikettering

Het is weer zover. Debatten en demonstraties voor/tegen de etikettering van producten uit de bezette gebieden in Palestina. Men zou moeten weten waar producten zijn geproduceerd, in Israel of op de Palestijnse bezette gebieden.

Jose van leeuwen

Voor fraude veroordeelde wethouder weigert hulp terug te geven

De Gelderse gemeente Voorst is een van de vele gemeenten die, naar in mei van dit jaar bekend werd, fors geld heeft overgehouden aan de decentralisatie van overheidstaken in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waaruit onder andere de huishoudelijke hulp aan oudere en gehandicapte burgers wordt bekostigd. Deze zijn sinds vorig jaar immers van het rijk, onder toepassing van stevige bezuinigingen, overgedragen aan de gemeenten, die zelf ook flink het mes hebben gezet in het aantal uren hulp dat burgers nog krijgen toegewezen.

 
De nieuwe Wmo-taken hebben ook de gemeente Voorst, zo meldde de regionale krant de Stentor op 23 mei, ‘geen windeieren gelegd’. De gemeente hield hieraan 886.000 euro over.
 
Louis van Overbeek

Armeense genocide vs. nazi-Holocaust

Dat het Duitse parlement een resolutie heeft aangenomen waarin de dood van Ottomaanse Armeniërs in 1915 genocide wordt genoemd, stond in alle kranten. Toch hoop ik daar nog iets aan toe te kunnen voegen.
 
Niet alleen de in Turkije regerende partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), reageerde verbolgen over het Duitse besluit. De Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Partij van de Nationale Beweging (MHP) deden dat eveneens. Devlet Bahceli, de leider van laatstgenoemde partij, ging zo ver om de deportaties van Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog goed te keuren. Hij noemde herhaling een optie als de omstandigheden daar om vroegen.

Peter Edel

Terugblik Oekraïne referendum

Wat mij trof in de campagne van Oorlog is Geen Oplossing voor een "nee"-stem bij het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne, waren de vrij agressieve reacties van "ja"-stemmers. Het onbegrip, zo leerde ik, had weinig of niets te maken met de inhoud van het verdrag. Daarover was ik graag met hen in discussie gegaan, maar daar kreeg ik in de meeste gevallen de kans niet voor. Evenals de anti-EU en xenofobe tegenstemmers hadden in mijn beleving veel voorstemmers hun mening al klaar. Goed beschouwd is dat niet zo vreemd.

Henk van der Keur
Inhoud syndiceren