Berlijnse muur versus andere muren

In heel de wereld was er aandacht voor de sloop van de Berlijnse muur en de eenwording van Duitsland. Kaarsen werden opgestoken voor een ieder die naar vrijheid zocht en in die zoektocht is gedood. Staande ovatie kreeg voormalig leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov van de voorzitter van het Europees parlement de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz en andere aanwezigen. Bondskanselier Angela Merkel sprak van een boodschap voor de wereld: Dromen kunnen bewaarheid worden. Merkel plaatste een roos in één van de overgebleven stukken muur, om de mensen te herinneren die stierven tijdens hun poging van Oost-Berlijn naar West-Berlijn te komen. Ze zei tijdens haar toespraak op de plek: “De val van de Muur heeft ons getoond dat dromen kunnen uitkomen.

Jose van Leeuwen

Media vertekenen Piet-protest

Van tijd tot tijd blijkt de Nederlandse journalistiek in staat tot een soort collectieve verstandsverbijstering. De opgeklopte verslaggeving over de Sinterklaasintocht in Gouda van afgelopen zaterdag is een goed voorbeeld.

Merijn Oudenampsen

De humanitaire impact van kernwapens

Op 8 en 9 december a.s. vindt in Wenen een conferentie plaats over de gevolgen van het gebruik van kernwapens. Deskundigen schatten dat er ongeveer 16.300 kernwapens zijn op circa 98 plaatsen in 14 landen. De bijeenkomst in Wenen zal de gevolgen bespreken in het geval ze per ongeluk of bewust worden gebruikt.
http://www.paxvoorvrede.nl/default/img/takeover-illustration.png

Henk van der Keur

Terug in jullie hok! Wij willen nu het woord!

Ik laat die 90 arrestaties in het Gouda van Stroopwafel Piet, het schandaal van de verzonnen Shariadriehoek en andere potentiële ´smaakmakers´ uit het nieuws maar even voor wat het is. Voor deze column duik ik in een zaak die me heel erg kwaad maakt: het opdringen van smerige handelsdeals in Europa die het laatste restje ´democratie´ helemaal om zeep zullen helpen.

http://corporateeurope.org/sites/default/files/styles/fullwidth_nocrop/public/500px-ttip-curtains0001200305021_0.png?itok=ePWnMixl

Taco van Dommels

Islamistische nouveau riche in Turkije en nieuwe Latijnse matigheid

Het nieuwe presidentieel paleis in Turkije. Dertig keer groter dan het Witte Huis; Versailles kan er vier keer in. Met in totaal 300.000 vierkante meter vestigt het 'AK Saray' (Witte Paleis) een record als het grootste paleis ter wereld. Eerder was dat record in handen van Brunei, maar de sultan daar kreeg het nakijken. Ook als het om kosten gaat: het nieuwe onderkomen van de Turkse president kost de lieve som van 615 miljoen dollar. Maar dan heb je ook wat. Duizend kamers en toiletten met behang van zijde, het staat in schril contrast met de armoede in Turkije.

Peter Edel
Inhoud syndiceren