Het grote succes van de PvdA

Wat verklaart de implosie van de PvdA? En het feit dat deze stemmen niet bij andere linkse partijen terecht zijn gekomen?

Afbeeldingsresultaat voor pvda-vlag

Merijn Oudenampsen

Sprankjes hoop

Het zijn voor linkse activisten geen opwekkende tijden. Trump, Rutte, Erdogan, Wilders, Poetin, Buma, Le Pen, Baudet en de rest van het rechtse zooitje, winnen steeds meer terrein. Gevestigd links speelt het neoliberale spel mee, probeert daarbij het beste jongetje van de klas te zijn, of is te angstig en benauwd om echt tegenwicht te bieden. In Nederland stevenen we af op Rutte III dat nog rechtser, nog asocialer en nog repressiever zal zijn dan Rutte I en Rutte II.

Willem Bos

Internationaal recht te kijk gezet

Dit gaat over het afstraffen van de naleving van het internationaal recht. Wie als organisatie of persoon zich aansluit bij de BDS beweging (boycot, desinvesteringen en sancties) loopt een grote kans om aan de grens met Israel geweigerd te worden. Letterlijk ‘Terug naar af' op het mens-erger-je-niet bord. Niet in de waterput, want die hebben ze niet bij de Israelische douane, ook niet zoveel beurten overslaan of wachten tot er iemand op jouw plaats terecht komt, maar terug naar af. Terug naar het land van herkomst.

Jose van Leeuwen

Rutte en zijn rel

Dit vond ik het opmerkelijkste stuk in de kranten van de voorbije week. Leest en huivert:

Die Turkse minister Kaya (Gezinszaken) dacht natuurlijk: als Jesse Klaver een meet-up met zijn achterban kan houden, kan ik het ook. De tijd van de fax ligt achter ons, we hebben Facebook – mevrouw Kaya had haar meet-up ook achter een laptop in Ankara kunnen afdoen. Maar dat had niet zo’n fijn conflict opgeleverd.

JoopFinland

Jaap de Hoop Schoothondje

Jaap de Hoop Scheffer is nu het schoothondje van Donald Trump. In 2003 was hij dat nog van George Bush. De hele wereld zag toen hoe Jaap samen met Balkenende als twee kruiperige onderdanen in het Witte Huis zich aanbood aan de Amerikaanse president van die dagen. En nu doet hij iets dergelijks met de huidige baas van de USA. 'We moeten Trump omarmen' is de boodschap van de man die na het likken van Bush ooit secretaris-generaal mocht worden van de NAVO. Zie het AD van 3 maart 2017. Wacht hem weer een beloning? Jaap de Hoop Scheffer wederom als schoothondje. Jaap de Hoop Keffer.

Rob Lubbersen
Inhoud syndiceren