Acht redenen waarom de rechter niet voldoet

De aangifte tegen Wilders was voor velen een belangrijk keerpunt. Eindelijk een manier om paal en perk te stellen aan Wilders en het xenofobe klimaat in Nederland. Eindelijk een manier om iets terug te zeggen. Velen die geen stem hebben in het publieke debat vonden die stem via de aangifte. De facebookpagina “Ik doe aangifte tegen Wilders”, schoot als een paddenstoel uit de grond en telt inmiddels zo’n 100.000 volgers. Meer dan 5000 mensen hebben inmiddels aangifte gedaan. In Amsterdam vond ook nog eens een grote demonstratie tegen racisme plaats, met een bonte mix van mensen en een opgetogen sfeer. Deze druk van onderop heeft er toe bijgedragen dat er vanuit politiek en media eindelijk eens ferm stelling werd genomen tegen Wilders.

Merijn Oudenampsen

Onvrijwillig zelfstandig

De Volkskrant schuwde deze week niet om in ronkende taal een redactioneel commentaar te schrijven onder de kop: “Jacht op zzp’er.” Dit omdat de Belastingdienst de belastingvoordelen van de zogenaamde schijnzelfstandigen wil gaan aanpakken. Maar niet onterecht benoemt de Volkskrant dit als een jacht. Ik heb de afgelopen jaren meerdere malen in deze kolommen het fenomeen zzp’er kritisch besproken als een neoliberaal fenomeen met veel slechte kanten. Zelfstandige armoede als gevolg van de vergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt.
 

Hans de Bruin

16 euro per dag voor gedragsexperiment van Teeven? Dat nooit!

Op 20 januari 2014 reageerde ik met het artikel 'Geen man, geen vrouw,
geen cent voor de cel'
op het voorstel van Teeven om gevangenen 16 euro per dag celhuur te
laten betalen. De term celhuur is overigens van mij, niet van Teeven.
Want reken maar uit, de maandhuur komt neer op: 30 x 16 = 390 euro. Mijn
woning met tuin is goedkoper! Wat krijg je daar in de bajes voor? Een
'kamer' van 2 bij 5 meter, waarbij inbegrepen de afgescheiden ruimte
voor een wc en douche, en als je pech hebt verplicht een 'huis'genoot
(of anders de kale isoleercel in een scheurhemd en niet meer dan dat),

Joke Kaviaar, 3 april 2014

Pensioendwang

Ik las onlangs hoe ook in Nederland gedacht wordt aan het verplicht stellen van een oudedagsverzekering voor het nieuwe soort kleine ondernemer dat daar is ontstaan: de zzp-er, de zelfstandige zonder personeel. Nooit doen dus. Het betekent de wisse dood voor talloze bedrijfjes die van de grond moeten komen. En het betekent ook dat er een sfeer in de maatschappij wordt gecreëerd waarin op risico-nemen en eigen initiatief een straf staat.
Joop Finland

Mient Jan Faber niet direct 'n 'realistische idealist'

Dagblad Trouw noemde, toen de nucleaire top in Den Haag nog niet in beeld was MientJan Faber, mede naar aanleiding van zijn opmerking, dat hij nu wat terugkomt op zijn vroegere acties tegen de kernwapens een ‘realistische idealist’. Ik heb wel met hem samengewerkt in acties, dialoog-conferenties zowel met de ‘officiële’ als de dissidente vredesbeweging uit ‘Oost-Europa’ van toen en ook in het Komite Kruisraketten Nee o.l.v. Sini Strikwerda. Dat was een breed Komite, waarin ik inzat vanuit onder meer de radicale vredesbeweging en de EVP. Dialoog zagen we toen als van belang om een (kern)oorlog te voorkomen, maar ik ben het met Trouw eens dat Faber terecht ook de dissidenten in Polen e.d. steunde.

Hans Feddema
Inhoud syndiceren