De humanitaire gelofte: verslag toetsingsconferentie non-proliferatieverdrag (NPV) 2015

In mei vond de negende toetsingsconferentie plaats van het non-proliferatieverdrag (NPV). Elke vijf jaar wordt op deze conferentie de uitvoering van dit verdrag tegen de verspreiding van kernwapens opnieuw bekeken door de lidstaten en NGOs. Krap vier weken duurt de bijeenkomst in het hoofdkwartier van Verenigde Naties in New York. Het programma staat bol van formele procedures en verhalen met een hoop kabaal en razernij, die volkomen betekenisloos zijn.

Henk van der Keur

Zo onschuldig was het feestje niet

Tja, een afscheidsreceptie vorige week vrijdag. Niks bijzonders, maar het bleek een symbool voor het einde van een tijdperk. Niet vanwege de drank, versnaperingen en toespraken, die hebben enige eeuwigheidswaarde. Ter gelegenheid van een pensioen ligt dat al anders. Zeker voor iemand die als zestienjarige in de Amsterdamse haven ging werken, dus zo'n halve eeuw geleden. En de tweede helft daarvan als vakbondsbestuurder. Het werk, de arbeidsvoorwaarden, de haven en de bond, alle zijn ze de laatste jaren ingrijpend veranderd. Niet zo maar.

Hans Boot

Griekenland aan de Oostzee

Je schuld met Duitsland willen vereffenen door Berlijn eraan te herinneren dat het na de oorlog ook gematst is? Hoe bedenk je het! Een volksstemming willen houden omdat de opgedrongen bezuinigingen de in je grondwet vastgelegde beginselen van gelijkwaardigheid en democratie vernaggelen? Wat een arrogantie! Het daverende hoongelach om de "Griekse fratsen" zal nog de hele zomer uit Brussel opstijgen. Je zou bijna vergeten dat we allemaal aan de beurt komen.

JoopFinland

De Tweede Krimoorlog

Arme Henk. Hoe genoeglijk was zijn leven in 2009 en 2010. Toen hij als commissaris af en toe lekker in zijn blote hol Bonaire, Saba en Sint Eustatius staatsrechtelijk mocht overschilderen. En nu? Nu wordt de voormalige speurneus van de blauwe brievenbrigade bijna wekelijks op het Haagse matje geroepen in verband met de Groningse aardbevingen of wordt ie gevierendeeld in dorpen waar ie nog nooit van heeft gehoord.

Dit artikel verscheen vandaag ook in Kleintje Muurkrant Aktueel

Arthur Lehning en Paul Schuitema

De beroemdste Nederlandse anarchist van de twintigste eeuw is ongetwijfeld Arthur Lehning. Tot ver buiten onze landsgrenzen, waarmee hij als rechtgeaard anarchist natuurlijk niet veel op had, was hij actief en bekend. Een internationale reputatie was in dezelfde tijd weggelegd voor Paul Schuitema. Een fotograaf en avant-gardist met sterk communistische sympathieën. Ondanks hun verschillende politieke opvattingen, kruisten hun wegen zich enkele malen. Nu een tentoonstelling is gewijd aan het werk van Paul Schuitema reden om die relatie voor het voetlicht te halen.

Rob Lubbersen
Inhoud syndiceren