Turkije bombardeert Koerden: ISIS loves its airforce

https://pbs.twimg.com/media/C-SJ0KjXUAQWBjn.jpg
 

De Koerdische troepen in Syrië hebben vandaag om een no-flyzone gevraagd in het noorden van het land, na de Turkse luchtaanvallen op Koerdische troepen een dag eerder.

"Enkel wanneer het noorden van Syrië een no-flyzone wordt, kunnen de YPG het land ongehinderd verdedigen. Turkije moet de no-fly zone respecteren", aldus de Koerdische Volksbeschermingeenheden (YPG) op Twitter. Ze plaatsten een aantal tweets onder de hashtag #NoFlyZone4Rojava. Rojava is de Koerdische naam voor het noorden van Syrië.

 

x

Geredde geschiedenis: Domela en zijn museum

Laatst wisselde ik wat uit met anderen over een demonstratie begin jaren tachtig waar we allemaal aan mee hadden gedaan. Het was nogal uit de hand gelopen en daarom dacht ik dat ik er wel wat over opgeschreven had, ik hield in die tijd immers een dagboek bij. Het enige wat daarin stond was echter iets van de dag ervoor: dat ik misschien naar die demonstratie zou gaan, en dat ik daar veel zin in had. Vaak vergeet je je eigen geschiedenis vast te leggen, misschien besef je niet eens dat je geschiedenis máákt. Zoek maar eens naar oude posters van acties en evenementen: steevast zonder jaartal.

Rymke Wiersma

Voornemens voor de Eerste Mei

In 1951 ontstond de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal waarin België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Luxemburg een alliantie vormden, die zich uiteindelijk na een reeks van ontwikkelingen in 1993 transformeerde in het politieke en economische blok Europese Unie (EU). In 1983 vormden machtige multinationals als Nestlé, Unilever, Volvo en Renault de Europese Ronde Tafel van Industriëlen. In 1998 schreef De Volkskrant: “De Europese Ronde Tafel is méér dan een club industriëlen. Het is de invloedrijkste lobbyclub in Brussel met meer macht dan alle politici en ambtenaren bij elkaar...”. Nu heeft deze organisatie 50 leden, is nauw verbonden met de Europese banken en heeft een immense invloed op de EU.

Bas van der Plas

Wij zijn de oorlogen zat

Het is zondag, eerste paasdag. De paus veroordeelt onderdrukkende regimes maar roept ook op tot terughoudendheid. Het urbi et orbi gaat aan me voorbij, maar ik lees het de volgende dag in de krant. Wat ik wel zie is politicologe en VVD-raadslid in Amsterdam Hala Naoum Néhmé aan tafel bij Buitenhof. Ze heeft een kraakhelder verhaal.

Martin Broek

Moordenaars in mooie pakken

De wereld wordt met de dag gevaarlijker. Ja, ja, je hebt een kans van één op een paar miljard dat je door een islamitische vrachtwagen in Londen of Stockholm wordt platgereden. En je hebt een kans van één op een paar miljoen om door een jihadist te worden onthoofd, mocht je op vakantie gaan naar bijvoorbeeld Afghanistan. Heb je de pech om in Syrië of Jemen te wonen, dan heb je heel veel mazzel als je NIET uit je huis en het leven wordt gebombardeerd. Nieuwe brandhaarden zijn in aantocht. Korea, Rusland, Turkije, ja zelfs Gibraltar. De wereld wordt echt met de dag gevaarlijker.

Rob Lubbersen
Inhoud syndiceren