Wapens voor de Koerden?

De 'Islamitische Staat' (IS) is mede een product van de cynische machtspolitiek van het westen en Assad. Ondanks alle vrome woorden over humanitaire hulp, is er weinig hoop dat er een einde is gekomen aan dit cynisme. In plaats daarvan moet de lokale bevolking geholpen worden om zich tegen IS te verweren.

Alex de Jong

Het belangrijkste telefoontje...

Terwijl internationaal de spanning op politiek, militair en economisch gebied steeds hoger oploopt, merk ik dat ook mijn adrenalinegehalte evenredig stijgt. Ik kan immers binnenkort het misschien wel belangrijkste telefoontje van mijn leven verwachten! Via de moderne media kan ik op zo'n 2200 kilometer van mijn geboorteland toch dagelijks naar de Nederlandse televisie kijken, wat ik dan ook regelmatig doe. Zeker nu de verhoudingen internationaal spannender dan spannend zijn is het goed te weten wat er gebeurt en is het van belang om zoveel mogelijk bronnen aan te boren om ze objectief mogelijk te worden geïnformeerd.

Bas van der Plas Narva (Estland), 14 augustus 2014

Wapenembargo Europa – Rusland

Nadat de Verenigde Staten al tijden druk uitoefende op de Europese Unie om zwaardere sancties tegen Rusland in te stellen, was het op 1 augustus zo ver. Import en export van strategische goederen uit en naar Rusland werd verboden. Er zijn wel eens sancties voor minder ingesteld, ook voor meer ook niet, maar dan betrof het bijvoorbeeld de vrienden in Jakarta (1959-1966, 1975) of Chili (1973), of Bagdad (1980-1987). Op een wapenembargo naar Rusland is weinig af te dingen, alleen gaat het hier niet alleen om sancties vanwege grove schendingen van mensenrechten, maar vooral als een middel in al decennia durende (Amerikaanse) strijd om rol van Rusland te verkleinen. 

Martin Broek

Terug naar af

Na WO I besloten  de president van de Verenigde Staten, Wilson, en de premiers van Engeland en Frankrijk, Lloyd George en Clemenceau, om in 1919 met z'n drietjes mondiale conflictgebieden zo in te de delen dat oorlogvoering in de toekomst niet meer nodig zou zijn. Drie overwinnaars aan het woord die het in de wereld voor het vertellen hadden. Hun hoofddoel was het Verdrag van Versailles op te stellen om de verliezer Duitsland zijn toekomstige plaats te wijzen, maar tussendoor werd de nieuwe indeling van de wereld meteen maar even meegenomen.

Jan Best de Vries

Het framen van demonstranten tegen de oorlog die woedt tegen de Palestijnen.

De media schrijft over het conflict tussen Israël en Hamas, een conflict en geen oorlog. De sfeer is zeer verhit deze dagen, overal in de wereld gaan mensen de straat op tegen de oorlog. De oorlog tegen de Palestijnse bevolking en niet alleen de bevolking in Gaza. Ook op de West Bank is het leven zeer maar dan ook zeer onaangenaam. Het Israëlisch leger schiet met scherp op demonstranten die zich verzetten tegen de oorlog in Gaza, arresteert al maanden vele Palestijnen en gebruikt grote voorraden traangas.

José van Leeuwen
Inhoud syndiceren