Ayaan Hirsi Ali en de raciali­sering van moslims

De antropoloog Martijn de Koning heeft een broodnodige discussie geïnitieerd over islamofobie en racialisering van moslims, aan de hand van een essay over Fortuyn en een opiniestuk in de Volkskrant. In het artikel verdedigt De Koning de stelling dat islamofobie een vorm van racisme is. Moslims zijn weliswaar geen ras, maar racisme is niet inherent verbonden met ras. Het gaat om de manier waarop een bepaalde groep inferieure karaktereigenschappen worden toegedicht, een proces dat Martijn de Koning ‘racialisering’ noemt.

Merijn Oudenampsen

Sjalom en Azady: de Koerden uitgehuwelijkt aan Israël

De staat Israël krijgt steun uit onverwachte hoek. "In het Westen heerst de misvatting dat Israël gehaat zou zijn bij alle omliggende landen. Het is nagenoeg onbekend dat dit niet opgaat voor de bewoners van Koerdistan, de Koerden. Die zien in de Joden en de staat Israël een navolgenswaard voorbeeld, niet alleen hoe een volk uit diep lijden kan komen tot de uitroeping van een eigen nationale staat, maar ook tot een staat met een democratisch bestel."

JoopFinland

Fregatten tegen migranten

Pakweg anderhalf jaar geleden besloot de Europese Unie om eens echt iets te gaan ondernemen tegen de migranten die vanuit Libië voet op Europese bodem wisten te zetten. Nee, niet in de zin van economische herverdeling, het stoppen van steun aan dictators of andere oplossingen, maar door heel origineel militaire macht in te zetten tegen mensensmokkelaars. In de logica van de EU zit daar namelijk het probleem: zonder mensensmokkelaars ook geen migranten.

Ronald van Haasteren

“We moeten de problemen benoemen” zeggen ze dan. Daar gaan we...

Het is het credo van deze eeuw: het 'benoemen' van de 'problemen'. Eufemisme voor: racisme is gemeengoed. Met 'problemen' wordt namelijk bedoeld: “De vluchtelingen, de migranten, de buitenlanders, de moslims”, synoniem volgens deze probleembenoemers voor: “Terrorisme, criminaliteit, overlast, dreiging”.

Joke Kaviaar

10 mei

De dag waarop ik dit schrijf is 10 mei 2016. Het is 76 jaar na de inval in Nederland door het Duitse leger, het begin van de tweede wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Het Nederlandse leger bood vijf dagen weerstand en moest toen capituleren. Bood weerstand, dat wil zeggen dat vijf dagen lang jonge jongens net moesten doen alsof ze dat veel sterker bewapende Duitse leger tegen konden houden. Want het Nederlands grondgebied was geschonden en dat pikken 'we' niet en dus sturen 'we' jongens de dood in. Als ik ga schaken met de wereldkampioene dan weet ik dat ik ga verliezen, maar ik doe mijn best en na tien, twintig of heel heel misschien dertig zetten geef ik op. Alleen is schaken volstrekt gevaarloos en oorlog voeren niet.

Weia Reinboud
Inhoud syndiceren