Het klimaat redden kan vandaag nog

Iemand verbaasde zich, stelde keer op keer dezelfde vraag en kreeg daar geen antwoord op. Hier het verhaal dat al te vaak verzwegen werd, in mijn woorden.

Tienduizend jaar geleden bestond 99 procent van de aardebewoners uit wilde dieren. Die resterende ene procent, dat was de hele mensheid. Nu is het bijna omgekeerd: mensen plus de door hen gefokte dieren maken 98 procent uit van de biomassa van zoogdieren, vogels en vissen. Stel het je even voor; wilde, vrij levende dieren slechts twee procent… En als we niet snel ingrijpen blijft er ook van die twee procent weinig over. Misschien nog wat niet voor verdelging vatbare vliegen, wat wormen in de grond, zolang ze nuttig gevonden worden, een enkele slimme muis.

Rymke Wiersma

Stomme acties

Het meest deprimerende aan het Griekenland-drama, is dat niemand (buiten Griekenland dan) in staat lijkt te zijn om wat te doen. Al was het maar symbolisch. Het klopt niet helemaal natuurlijk, hier en daar zijn er in West Europa flinke demonstraties geweest. Maar er ontstond toch niet echt een aanhoudende golf acties en demonstraties. Zeker niet in Nederland, waar maar een paar protest-bijeenkomsten waren die elk hoogstens 200 mensen trokken. En dat met zo'n prominente rol van Dijsselbloem en de regeringspartijen achter hem. En dat ook terwijl het echt niet zo moeilijk is om wat te bedenken om te ondernemen (in een eerder artikel zette ik wat mogelijkheden op een rijtje: http://www.globalinfo.nl/Nieuws/solidariteit-met-griekenland-maar-welke-...)

Kees Stad

De terroristische zelfmoordaanslag door Islamitische Staat (IS) in de Koerdische stad Suruc in Turkije


 

Bij een terroristische zelfmoordaanslag door Islamitische Staat (IS) in de Koerdische stad, Suruc in Turkije aan de grens met Syrië zijn meer dan 32 mensen omgekomen en honderd anderen raakten gewond.

Platform van Democratische Organisaties

Hoge prijs voor onmacht

Nog maar even over Griekenland, want oh oh oh wat hadden de Eurogroep en een aantal landen van de EU enorme last van broekhoest bij het idee alleen al dat hun Europese project scheuren begon te vertonen. En dat de zo gewaardeerde euromunt weleens een flinke klap zou kunnen krijgen. Maar niet alleen binnen de EU manifesteerden zich deze darmkrampen: ook de leider van het hoofdbureau van de wereldpolitie aan de overzijde van de oceaan hing regelmatig aan de telefoon om maar te laten weten wat er moest gebeuren. De Russen zouden eens vaste voet aan de Europese zuidflank kunnen krijgen, dat moet koste wat kost voorkomen worden: liever een tot de tanden bewapende NAVO dan Poetin in de achtertuin!

Bas van der Plas

Armoedebestrijding en militaire uitgaven

Cordaid-directeur Simone Filippini benadrukt het belang van armoedebestrijding in fragiele conflictlanden, in tijden van grote onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten”, zo begon een artikel in het Financieele Dagblad van negen juli. Over het algemeen is daar niet veel tegenin te brengen.

Martin Broek
Inhoud syndiceren