Donald Trump en de terugkeer naar de werkelijke tegenstelling

Een jaar geleden, op 9 november 2016 werd Donald Trump gekozen tot de 45e president van de Verenigde Staten van Amerika. De Franse filosoof Alain Badiou reageerde een dag later in een toespraak op de Universiteit van Californië, Los Angeles, mede gesponsord door het programma in de Experimentele Kritische Theorie en het Centrum voor Europese en Russische Studies. Hieronder een vertaling van de toespraak, oorspronkelijk gepubliceerd op Mariborchan - die weliswaar nu een jaar oud is maar nog steeds een actueel inzicht geeft over de situatie van de wereld van vandaag, de globalisering en het liberalisme.
Redactie Konfrontatie

***

Alain Badiou

Vijf minuten

Stel je voor dat je op de fiets op weg bent, om krentenbollen te gaan kopen bijvoorbeeld, voor als je straks met je kinderen naar het zwembad gaat. Terwijl je afremt voor het stoplicht, dat stoplicht dat ALTIJD op rood lijkt te staan en waar je ellenlang op die stroom auto’s moet wachten, staat er ineens een vent naast je die je aan je arm pakt en dwingt te stoppen.

KeesStad

Nepnieuws in 1917

Nepnieuws is een hype. Sinds Donald Trump in Amerika opkwam, ligt het woord ‘nepnieuws’ hem voor in de mond om de media verdacht te maken én produceert hijzelf vrijwel niks anders. Een hype. Maar nieuw? Niet echt. Bij mijn onderzoek naar de Russische Revolutie van 1917 stuitte ik op een boekje dat een aardig stukje nepnieuws van honderd jaar geleden weergeeft. Het gaat om het boekje “Interpreting the Russian Revolution” van Orlando Figes en Boris Kolonitskii.

Rob Lubbersen

#metoo een keerpunt: het gaat om macht

De aanklachten tegen Harvey Weinstein leidden tot een wereldwijde golf van aanklachten vanwege seksuele intimidatie. Deze beweging, want zo kunnen we het wel noemen, maakt duidelijk hoe veel seksuele intimidatie (verkrachting, aanranding, ongewenste intimiteiten, ongewenste seksuele toespelingen) voorkomt en hoe structureel het is. Het markeert ook een keerpunt in de discussie over seksueel geweld in allerlei vormen.

Willem Bos

Aan tafel bij de familie Deporteur, de normaalste zaak van de wereld

Op tafel walmt de zuurkoolstamppot. Op televisie klinkt het journaal. Buiten waait de wind guur door de kale bomen. Het is eind oktober. Binnen, in huize Deporteur, is het behaaglijk. “Hoe was het op school vandaag?” In de klas van dochterlief, het jongste kind, was vandaag een kind ziek. “Dat gaat wel weer over,” zegt mama, en “beter dat ze thuisblijft, anders besmet ze jullie allemaal.” Gelukkig. Dat kind is vanmorgen niet afgevoerd naar Kamp Zeist.

Joke Kaviaar
Inhoud syndiceren