De humanitaire impact van kernwapens

Op 8 en 9 december a.s. vindt in Wenen een conferentie plaats over de gevolgen van het gebruik van kernwapens. Deskundigen schatten dat er ongeveer 16.300 kernwapens zijn op circa 98 plaatsen in 14 landen. De bijeenkomst in Wenen zal de gevolgen bespreken in het geval ze per ongeluk of bewust worden gebruikt.
http://www.paxvoorvrede.nl/default/img/takeover-illustration.png

Henk van der Keur

Terug in jullie hok! Wij willen nu het woord!

Ik laat die 90 arrestaties in het Gouda van Stroopwafel Piet, het schandaal van de verzonnen Shariadriehoek en andere potentiële ´smaakmakers´ uit het nieuws maar even voor wat het is. Voor deze column duik ik in een zaak die me heel erg kwaad maakt: het opdringen van smerige handelsdeals in Europa die het laatste restje ´democratie´ helemaal om zeep zullen helpen.

http://corporateeurope.org/sites/default/files/styles/fullwidth_nocrop/public/500px-ttip-curtains0001200305021_0.png?itok=ePWnMixl

Taco van Dommels

Islamistische nouveau riche in Turkije en nieuwe Latijnse matigheid

Het nieuwe presidentieel paleis in Turkije. Dertig keer groter dan het Witte Huis; Versailles kan er vier keer in. Met in totaal 300.000 vierkante meter vestigt het 'AK Saray' (Witte Paleis) een record als het grootste paleis ter wereld. Eerder was dat record in handen van Brunei, maar de sultan daar kreeg het nakijken. Ook als het om kosten gaat: het nieuwe onderkomen van de Turkse president kost de lieve som van 615 miljoen dollar. Maar dan heb je ook wat. Duizend kamers en toiletten met behang van zijde, het staat in schril contrast met de armoede in Turkije.

Peter Edel

Onderwijs bewaakt meer dan verheft

Een jubileumjaar. Voor de tweede keer staat mijn leven in het teken van de occulte Zeven. Na veertig jaar lidmaatschap biedt de onderwijsvakbond mij een gouden speld, ik laat hem maar liggen bij het drankje voor een introducé in een Van der Valk hotel aan de snelweg. Deze maand ben ik ook nog eens vijftien jaar gepensioneerd; het moet gezegd worden van de hogeschool heb ik nooit meer iets vernomen. Best redenen om even stil te staan bij het onderwijs.

Hans Boot

Is het kolonialisme terug met 't Westen als politieman?

De IS-onthoofdingen in het kader van de godsdienstoorlog tussen sjiieten en soennieten, waarvan de laatsten uit wrok over ‘2003’ tevens vechten met de VS, hebben ons diep geraakt. Dat Franse koningen naast vooral ophangen ooit ook mensen via de guillotine onthoofdden, is in ons geheugen weggezakt. Ook dat opstandige jongeren van de Franse Revolutie, hun ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’-leuzen ten spijt, al gauw hetzelfde deden. En dat het in semi-‘bondgenoot’ Saoedië Arabië nog steeds gebruik is. Dit jaar werden daar nog 59 mensen onthoofd voor triviale zaken als ‘hekserij’, magie en overspel.

Hans Feddema
Inhoud syndiceren