Transparantie, gewoon een machtsmiddel

Zoals 'focus' hoog scoort bij voetballers en 'target' bij managers, hebben beleidsmakers hun mond vol van 'transparantie'. Na de tot missie verklaarde "transparante besluitvorming" door de vers opgerichte Europese Unie in 1992 (Maastricht), kon geen organisatie achterblijven. Voorbeelden te over. De Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht via een transparantierichtlijn. Het accountants- en belastingadviseursbedrijf PwC reikt een jaarlijkse Transparant Prijs uit. FNV Zelfstandigen leert zzp'ers "zichzelf op een transparante wijze aan de markt te presenteren".

Hans Boot

Vlucht MH17, Speculaties over een vreselijke tragedie

Moet en kan er aan de stortvloed aan scenario's, complotten, desinformatie, propaganda, verdachtmakingen en beschuldigingen rond vlucht MH17 nog iets toegevoegd worden? Omdat er van verschillende kanten toch expliciet naar mijn mening en standpunt werd gevraagd het volgende:
Op 16 juli 2014 werd een Boeing 777 van Malaysia Airlines, met het intussen tragische vluchtnummer MH17, in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Deze vreselijke ramp veroorzaakte de dood van 298 mensen, waaronder 80 kinderen. Ongeacht de geopolitieke oorzaken van deze ramp is dit een vreselijke menselijke tragedie. Een tragedie die door talrijke families te betreuren is.

Bas van der Plas 21 juli 2014

Manifest

Aan mij werd gevraagd of ik een manifest wil opstellen. Het ding roept -onder de werktitel "Moord!"- op om te protesteren tegen "het tuig van de richel" dat in Oost-Oekraine de levens van driehonderd passagiers van een verkeersvliegtuig op haar geweten zou hebben. Het manifest zou in De Telegraaf gepubliceerd moeten worden. De ondertekenaars roepen de Nederlandse regering op om alle handels- en diplomatieke banden met de regerng in Rusland te verbreken.
Ik zing het liedje evenwel niet mee, het valse deuntje dat warmonging heet. Voor wie het weten wil, leg ik hieronder uit waarom niet.

In een heel vroeg stadium van het conflict tussen Rusland en de Oekraine heb ik het volgende geschreven:

Joop Finland

1914 – 2014

Als je vorige week met enige regelmaat de Tour de France volgde werd je hoe dan ook ook geconfronteerd met beelden en bijbehorende verhalen over de 1ste Wereldoorlog, voor zover dat in een amusementsprogramma de juiste manier is. Maar neemt niet weg dat de vele beelden van de eindeloze militaire kerkhoven en monumenten toch een beeld opriepen van de volledige krankzinnigheid van deze oorlog. Honderd jaar geleden maar nog steeds niet minder waanzinnig.
En zo recent na de Europese verkiezingen en alle discussies over het opkomend nationalisme in veel europese landen, zijn het toch confronterende beelden van volledige oorlogswaanzin waar een radicaal-nationalisme aan ten grondslag lag. En waarvan we nu ook in bijvoorbeeld Oekraine weer de tragiek zien.

Hans de Bruin

Een inzamelingsactie voor Soma

De mijnramp waar het Turkse Soma in mei jl. door werd getroffen was met 301 dodelijke slachtoffers de meest desastreuze uit de geschiedenis van Turkije. De regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) kreeg om verschillende redenen veel kritiek te verduren, maar verborg zich al snel achter de criminele nalatigheid van de mijnonderneming.

Peter Edel
Inhoud syndiceren