Dodelijke nevenzaken

Tegenstander van een militaire staatsgreep zijn spreekt eigenlijk voor zich. Toen het nieuws kwam dat een deel van het Turkse leger een staatsgreep poogde te plegen tegen de regering van Erdogan, werden de meeste reacties dan ook gekenmerkt door hoop dat de coup zou falen. Opvallend was echter dat sommige mensen uit 'progressieve' hoek meer gemengde reacties hadden, variërend van leedvermaak tot uitgesproken hoop dat de coup zou slagen. 

Alex de Jong

Het ongeduld der antiracisten

Ik las een knap geschreven stuk van de conservatieve VK-journalist Sander van Walsum. Het doet sterk denken aan de reactie van de neoconservatieve NYT columnist David Brooks op het boek van Ta-Nehisi Coates “Between the World and Me” 

Merijn Oudenampsen

De volgende ochtend: vragen over de couppoging in Turkije

Istanbul: Los van de aanslag in Nice die nog geen 24 uur eerder plaatsvond leek het een normale vrijdagavond te worden. Het liep anders. Aanvankelijk keek ik ter ontspanning naar een film. Toen die begon te vervelen schakelde ik over op een nieuwsprogramma. Daar zag ik rijen stilstaande auto’s op de bruggen over de Bosporus. Eerst dacht ik aan een ongeluk, maar vervolgens zag ik dat militairen het verkeer hadden platgelegd. Vol ongeloof constateerde ik dat er een poging tot staatsgreep gaande was.

Peter Edel

Frankrijk: het grote gevaar komt van hogerhand

De bevolking van Frankrijk loopt gevaar, en de dreiging komt van hogerhand. De reactie van president Hollande, premier Valls en collega-autoriteiten op de slachting in Nice bestaat enerzijds uit het verlengen van de noodtoestand, ofwel uit beleid dat niet aantoonbaar – aantoonbaar niet, kun je welhaast zeggen – helpt tegen aanslagen als deze. Daar heb je dus niets aan, maar het kost wel geld en hulpbronnen en vooral vrijheid. Anderzijds omvat die reactie maatregelen die de kans op nieuwe aanslagen juist extra vergroten: het opvoeren van de aanvallen in Syrië en Irak, hetgeen nieuwe reacties in de hand zal werken, waaronder gewelddadige. Beleid dat niet helpt dus, plus beleid dat zaken erger maakt.

Peter Storm

Dat kan niet waar zijn

Zit te lezen in Joris Luyendijk - Onder bankiers. Dit kan niet waar zijn.  Het gaat over hoe mensen die bij banken in de Londense City werken denken en hoe de financiële wereld daar georganiseerd is. Je zult in het boek geen economische verklaring vinden voor het feit, dat in een soort enclave op de wereld mensen als bankier of als employee van een bank de dingen kunnen doen die ze doen, en waar het geld vandaan komt dat ze voor zichzelf en de bank verdienen. Maar het geeft een goed inzicht in waarom de mensen die bij de banken werken doen zoals ze doen. Luyendijk gebruikt een bepaalde techniek om tot de essentie van het waarom van het gedrag van bankiers en bank employees door te dringen.

Piet van der Lende
Inhoud syndiceren