Where are you from?

SK

Pleidooi voor individuele kinderen is symptoombestrijding

Terwijl velen te hoop lopen voor individuele kinderen die het land uitgezet dreigen te worden, gooit de Neederlandse staat vluchtelingen op straat en sluit hele gezinnen tegelijk op in een nu nog tijdelijke maar straks permanente gezinsgevangenis op Kamp Zeist (http://kampzeist.nl ). Wie heeft het dáár over?

Naar verluid zou er een feestelijke stemming hebben geheerst bij Kamp
Zeist afgelopen maandag, toen bekend werd dat Márcia en Gláucio en hun
moeder zouden vrij komen.  Maar “Hoera!” roepen voor de poort van de hel
die deportatie heet, waar nog veel meer mensen in grote onzekerheid over
hun lot in een soort niemandsland verkeren, is op zijn minst smakeloos.

Joke Kaviaar

Gezondheid oceanen onder druk

Oceanen nemen ongeveer tweederde van het aardoppervlak in beslag en een groot deel van het menselijk leven is ervan afhankelijk. Volgens een recent rapport gaat het slecht met het mariene leven.
Overbevissing heeft de visbestanden drastisch verminderd. De duizenden tonnen afval die in de oceanen wordt gedumpt richten grote schade aan op het leven in de zeeën, terwijl de klimaatverandering hen opwarmt en verzuurt, waardoor ze aan nog meer stress worden blootgesteld.
 

Henk van der Keur

Gesjacher en verloedering

Dat Rutte een gladjanus is, dus meer glibberig dan handig, kan hij niet meer verbergen. Zijn glimlachende leepheid werkt niet meer. Zelfs het vlotte overhemd op het Scheveningse strand is onbetrouwbaar, de mouwen worden driekwart opgestroopt geleverd. Zijn recente bekentenis dat de oplossing van het milieuprobleem een bron van winst en de koloniserende gouden eeuw een bron van inspiratie is, tekenen zijn politiek van economische hebberigheid en sociale onverschilligheid. Even denkend aan het logo van zijn partij, dan is bij Rutte vrijheid een tweelingwoord voor macht en (parlementaire) democratie een daaraan dienend medium.

Hans Boot

Hegemoniestrijd grootmachten terug

In de 20ste eeuw leidde een hegemoniewedijver tussen Europese grootmachten tot de vorig jaar herdachte bloedige Wereldoorlog I van 1914-18, waardoor er een eind kwam aan Keizerrijk Oostenrijk en idem aan het grote en (daardoor?) milde Osmaanse Sultanaat. Afgezien van de psychische trauma’s, die de frontenoorlog in Frankrijk met zich meebracht en idem de neutraliteits-schending van België, leidde deze mede tot 1) een grote interne crisis in Tsaristisch Rusland, waardoor de Sovjets er aan de macht kwamen en 2) een onnodige extra vernedering van Duitsland via ‘Versailles’ in 1919; iets wat later door Hitler werd benut om zijn volk mee te krijgen.

Hans Feddema
Inhoud syndiceren