Op naar een regelarme bijstand

Op 18 november jongstleden vond een discussie plaats over de Participatiewet op een discussiemiddag georganiseerd door de Bijstandsbond Amsterdam en BWZ Zaanstreek, een belangenorganisatie van uitkeringsgerechtigden in Zaanstad. De bijeenkomst werd gehouden in Koog aan de Zaan in het gebouw van de BWZ. Aanwezig waren uitkeringsgerechtigden en politici. De bijeenkomst werd gehouden naar aanleiding van de recente discussie over regelvrije bijstand die is opgekomen naar aanleiding van de aankondiging van diverse gemeenten dat ze willen experimenteren met minder regels in de bijstand en dat de Participatiewet onuitvoerbaar is.

Piet van der Lende

Afscheid van de Rooie Rat

Natuurlijk wist ik al langer dat het niet goed ging, toch was het schrikken, toen een paar maanden geleden dit mailtje binnen kwam: ‘Na meer dan veertig jaar boekverkoop en fijne gesprekken ziet de Rooie Rat zich helaas gedwongen faillissement aan te vragen. Uiteraard zet het collectief achter de Rooie Rat in op een doorstart.’
Boekhandel de Rooie Rat, de oudste en grootste links-politieke boekhandel van Nederland, met een culturele en politieke uitstraling tot ver buiten Utrecht, is niet meer. Pas geleden fietste ik er langs. Twee mannen waren er aan het slopen. Ik zag nog wat zwart en nog wat rood, hier en daar hingen nog een paar stickers: ‘Atoomenergie, nee bedankt’.

Rymke Wiersma

Over één kam scheren

Ik stond op het punt om een verhaaltje voor konfrontatie te gaan typen, het zou over de klimaattop in Parijs gaan en waarom het naar mijn bescheiden mening weinig zin had om aan dat spektakel deel te gaan nemen, toen de terreurgolf zich weer eens voor mijn ogen begon te ontplooien. Als je op dat moment achter je computer zit is het tegenwoordig een fascinerend gebeuren. Je kunt er live bij zijn en als je genoeg kanalen open zet zelfs op meerdere plekken tegelijk zijn. Overal komt nieuws vandaan en als je niet oppast word je er volledig door opgeslokt.

Kees Stad

Samen een andere richting inslaan

(Een snelle eerste reactie op zaterdagochtend, beetje chaotisch, niet afgerond, maar zelf de behoefte om iets te stellen rond aanslagen in Parijs en ook een poging om 'nuchter' te blijven)

Wat in Parijs gebeurt is niet veel anders dan wat een dag eerder in Libanon gebeurde, waarvan de Volkskrant doodleuk schrijft: "De aanslagen zijn de prijs die de Libanese burgerbevolking betaalt" (deelname Hezbollah aan Syrische oorlog). Ik denk niet dat de Volkskrant in een eerste artikel over de aanslagen gisteravond dit zelfde nu gaat zeggen over Frankrijks deelname aan de oorlog in Syrië.

Ed Hollants

Ongehinderd door kennis en zonder kennis.

President Abbas bezocht Nederland jongstleden 29 oktober, hij had een ontmoeting met de eerste en twee kamer en de koning. In zijn kielzog reisde een hele delegatie van zakenlieden mee, zij hadden in het Bel Air hotel een handelsconferentie die werd ingeleid door Mark Rutte en toegesproken door Lilian Ploumen en Bert Koenders. Ik heb helemaal niets met Abbas en hij waarschijnlijk niet met mij maar ik vond het belangrijk om samen met andere activisten te demonstreren tegen de normalisering van de bezetting en de Palestijnen te steunen. Normalisering van de bezetting door een handelsbeurs te organiseren met een staat die eigenlijk geen staat is, geen grenzen heeft, niet vrij is en bovenal bezet wordt.

Jose van Leeuwen
Inhoud syndiceren