Honderd jaar Oktoberrevolutie

Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat de Oktoberrevolutie in Rusland plaatsvond. De eerste publicaties die teruggrijpen op dat memorabele gebeuren zijn inmiddels verschenen. Er valt natuurlijk na honderd jaar wel het één en ander over te zeggen en te schrijven. De Russische Revolutie van 1917 heeft immers de toestand in Europa en eigenlijk de hele wereld zo'n beetje de hele 20e eeuw sterk beïnvloed.

Rob Lubbersen

De zaak Menten

Omroep MAX is 23 november 2016 begonnen met het uitzenden van De zaak Menten, een gedramatiseerde televisieserie. De serie is gebaseerd op het boek van Hans Knoop, destijds hoofdredacteur van het opinieblad Accent, nauw gelieerd aan De Telegraaf. Het boek van Knoop werd in 1977 gepubliceerd en nu is er, naar aanleiding van de serie bij MAX, een nieuwe druk van verschenen. De zaak Menten is de zaak zoals die werd gereconstrueerd door Hans Knoop. Het is een versie waarbij zeker de nodige kanttekeningen te plaatsen zijn.

Bas van der Plas

Neo-kolonialen

Het voorstel in het verkiezingsprogramma van Denk om onze straten en pleinen te ontdoen van namen die verwijzen naar de ‘helden’ uit ’ons’ koloniale verleden heeft tot veel reacties geleid. Naast de gebruikelijke hoeveelheid racistische bagger (willen die apen ons behalve zwarte Piet ook nog onze nationale helden als Coen en De Ruyter afnemen), zijn er ook nogal wat reacties van mensen die zichzelf als gematigd of zelfs progressief beschouwen. Juist deze reacties laten zien hoe diep het koloniale denken zit.

Willem Bos

Maak van de stem des volks geen fetisj

Hou toch op over mensen die jarenlang genegeerd werden en in Trump eindelijk de kandidaat van hun dromen hebben gevonden. Kijk naar de feiten: Trump heeft een half miljoen stemmen minder getrokken dan Mitt Romney in 2012 deed. Het frame dat Trump won door de sympathie te krijgen van al wie zich eerder uitgesloten voelde, is nergens op gebaseerd.

Trump trok minder stemmen dan Romney. Laat dat terdege tot u doordringen: weinig stemmers liepen warm voor de man.

Karin Spaink

Nederlandse bodem

De plek waar je geboren wordt, kun je niet kiezen, ook je ouders kies je niet. Gelukkig ben ik in Nederland geboren en ervaar ik bepaalde vrijheden en mogelijkheden die je in sommige andere landen niet kunt vinden. Sinds een week ben ik terug uit zo`n land, terug uit Palestina.

Jose van Leeuwen
Inhoud syndiceren