Willempie speelt op 4 mei Willempie

maandag, 22 februari 2021
Welkom in de polder, waar de slimste mens de olijke oogopslag van Maarten van Rossum heeft, en Andre van Duin ons straks voorleest uit Lou de Jong. Is het de corona die ons het ijle laagje waardigheid heeft ontnomen?

Eva Bardi

Overal in den lande, 26 en 27 februari: Lenterebellie

Inhoud nieuwtje

De Lenterebellie komt eraan!

We komen (coronaproof) in actie om de klimaatcrisis onder de aandacht te brengen. Zorg dat je erbij bent!

26 - 27 Feb Kick-off actie!

Tot de verkiezingen zorgen we dat het publieke debat gaat over onze eerste eis: WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen.

Tijdens de formatie richten we ons op onze tweede eis: DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025.

Wil je een overzicht van alle acties? Blijf op de hoogte via onze “levende tijdlijn” (https://tinyurl.com/yye6vtjw).

Tussen deze grote acties in, zullen er tussen 28 februari en 8 april ook talloze decentrale acties plaatsvinden. Dat zijn acties die je zelf of samen met je groep kan organiseren. Heb je al een idee voor een actie? Geef dat op via dit formullier: https://form.jotform.com/210145374008042.

Van 9 tot 16 april sluiten we af met centrale acties en als corona het toelaat een grote manifestatie. De rebellie komt ten einde maar de opstand gaat door!

Wil je niks missen? Blijf op de hoogte via Telegram!

De alledaagse updates rondom de Lenterebellie worden gedeeld via een kanaal ("broadcast") op Telegram. Deze app biedt allerlei mogelijkheden die WhatsApp, Signal en Mattermost niet bieden. Daardoor kunnen we privacy-proof (en anoniem), in real-time én op een toegankelijke manier informatie delen met alle rebellen. Klaar voor actie? Download Telegram (https://telegram.org/apps) en meld je aan voor de broadcast van de Lenterebellie (https://t.me/lenterebellie) of de algemene interne broadcast van XRNL (https://t.me/XRNLintern).

#Lenterebellie #ExtinctionRebelion #WeesEerlijk #DoeWatNodigIs

Stemmen als reflex

zaterdag, 20 februari 2021
In 1946 vonden in Nederland de eerste verkiezingen na de Tweede Wereldoorlog plaats. Met een opkomst die tegenwoordig verdacht hoog heet, namelijk 93,1 procent. De Katholieke Volkspartij was met 30,8 procent de grootste, gevolgd door Partij van de Arbeid (28,3 procent) en als vierde de Communistische Partij van Nederland (10,6 procent). De liberale Partij van de Vrijheid haalde 6,4 procent. Dat waren nog eens andere tijden, zij het met één opvallende overeenkomst, een massale woningnood.

Hans Boot

Amsterdam, 25 februari: herdenking Februaristaking

Inhoud nieuwtje

Op donderdag 25 februari 2021 wordt de Februaristaking van 1941 herdacht. Het is dit jaar 80 jaar geleden, een lustrumjaar. Normaliter roepen wij u op naar de herdenking te komen en mee te doen aan het defilé langs de Dokwerker. Dat kan dit jaar niet. We zullen dit lustrumjaar de Februaristaking van 1941 op een andere manier moeten herdenken. Aangepast aan de Coronamaatregelen vindt de herdenking plaats met een beperkt gezelschap, zonder publiek en zonder defilé. U kunt de herdenking volgen op televisie. De NOS zal de herdenking om 16.30 uur uitzenden.

Bloemen kunt u laten bezorgen op 25 februari tussen 10.00 uur en 14.00 uur op de hoek van Muiderstraat en Nieuwe Herengracht, ter hoogte van Nieuwe Herengracht 65, 1011 RR Amsterdam. De leverancier kan zich melden bij de medewerker die daar klaar staat bij het hek.

Normaal gesproken kan iedereen bij de herdenking aanwezig zijn,  dit jaar is de herdenking te volgen via de NOS.  Om een mooie bloemenzee rondom de Dokwerker te laten zien,  bieden wij i.s.m de Gemeente Amsterdam de mogelijkheid om  kosteloos een rode tulp te laten leggen bij de Dokwerker. U kunt in het formulier op de website van het organisatiecomite uw naam en een boodschap achterlaten. De bloemen worden op 25 februari bij de Dokwerker gelegd door de organisatie. We zullen een selectie van de boodschappen op de website weergeven in de week van de herdenking.  

R.I.P (Rooie) Piet Veling

zaterdag, 13 februari 2021
Eerder deze week overleed Piet Veling, bij velen in de beweging bekend onder de naam Rooie Pietje.

De redactie

Retteketet, Baudet

woensdag, 10 februari 2021
Er zijn weer racistische tweets uit het app-groepje van FVD naar boven gekomen. Wat voor beerput gaat er deze keer open?

Nayako Sadashi

De variant op het thema van de angst

zondag, 7 februari 2021
Men is als de dood voor de nieuwe variant. Vanochtend brachten diverse media het nieuws dat de terreurdreiging door jihadstrijders een minder urgent probleem is geworden dan die door complotdenkers. De variant is besmettelijker dan de klassieke versie omdat de jihad toch vooral de natte droom van muzelmannen en een enkele -vrouw is gebleven. Tot het complot voelt de witte nederlander zich meer aangetrokken, zeg maar.

Godelieve Vandamme

De democratie is uitgeput

vrijdag, 5 februari 2021
Het heeft lange tijd redelijk tot goed gewerkt, ons politieke systeem dat democratie heet. Het is echter nu wel zo’n beetje op. Langzaam maar zeker wordt het om zeep geholpen.

Henk Witte

Doe iets aan dat kwetsbare BSN

donderdag, 4 februari 2021
In 2006 besloot de overheid het sofinummer, bedoeld voor sociale verzekeringen en de belastingdienst, op te waarderen tot een burgerservicenummer. Dat BSN zou je voortaan ‘overheidsbreed’ kunnen gebruiken, ‘met het oog op een meer klantgerichte, geïntegreerde dienstverlening’. Zo geschiedde. Dus tegenwoordig vraagt Jan en alleman je om je BSN, en is dat het snoer geworden waarmee je persoonlijke informatie overal aan elkaar wordt geregen. Het lastige van die gekoppelde persoonsinformatie is dat die zich ongebreideld voortplant en soms losgekoppeld doorleeft, als een afgehouwen staart waaraan een nieuwe salamander groeit.

Karin Spaink